Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), neboli reveň vlnovitá či reveň rebarbora
Reveň, lidově zvaná rebarbora, je vítanou změnou v jarním jídelníčku.
Řapíky této rostliny se užívají jako zelenina, i když se zpracovává jako ovoce.
Rostlina dorůstá téměř 2 metrů, její listy připomínající lopuch jsou dlouhé 50 - 60 cm, lodyha má až 5 cm v průměru a bohaté květenství.
Obvykle kvete v červnu a červenci, letos si ale přispíšila. Tato vytrvalá rostlina pochází z Mongolska a Sibiře, pěstuje se i na polích, u nás hlavně na zahrádkách.
Je mrazuvzdorná, raší brzy na jaře, má ráda dostatek živin a vláhy. Není nutné ji přesazovat, na jednom místě se jí daří mnoho let.
Při sklizni listy neodřezáváme, ale vytrháváme tak, aby zbytky rostliny nezahnívaly. Květenství pravidelně odstraňujeme, aby se rostlina nevysilovala. Nejvhodnější sběr je do 24. června, později narůstá množství kyseliny šťavelové a chuť není tak jemná. Po sklizni ji můžeme na několik dní uložit i do lednice.
Řapíky listů se před konzumací tepelně zpracovávají. Není vhodné je vařit v hliněných hrncích – hliník ve styku s kyselinou šťavelovou přechází do zeleniny.
Z rebarbory připravujeme kompoty, zavařeniny, marmelády, čatný, ovocné polévky, je chutná i v knedlících a koláčích.
Obsahuje malé množství vitamínu C, dále vápník, mangan, železo, draslík a hořčík, je zdrojem vitamínů B. Listové čepele rebarbory obsahují jedovaté látky včetně kyseliny šťavelové, ta se v těle váže na vápník, proto je vhodná její konzumace s tvarohem či mlékem.
Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let. Lidé s ledvinovým onemocněním, revmatismem, dnou a močovými kaménky by ji neměly konzumovat příliš často právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové.
Je ale prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů.
Sušený kořen má léčivé účinky – ve formě prášku působí proti průjmu.
Čaj z listů není vhodný, jeho pití může způsobit tvorbu ledvinových kaménků.
Obklady z listů, které nejprve podrtíme válečkem a nahřejeme, prospívají nemocným ledvinám.
Reveň ve vlastní šťávě
Očištěné, opláchnuté, popřípadě oloupané stonky rebarbory nakrájíme na špalíčky, dáme do hrnce s vroucí vodou a necháme chvilku odstát. Okapané kousky plníme do sklenic, posypeme pískovým cukrem (na litrovou sklenici 2 plné lžíce), uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85°C.
Reveňový krém
Do tvarohu přidáváme po částech spařenou rebarboru i s trochou šťávy a šleháme. Ochutíme citronovou šťávou, můžeme přisladit vanilkovým cukrem a našleháme. Necháme vychladit a podáváme.
Rebarborový dort s mandlemi
Na těsto je třeba:
200 g hladké mouky
12 g másla, 3 lžíce cukru
1 vejce, špetka soli
Náplň:
100 g másla, 100 g cukru
2 lžičky citronové kůry, 2 vejce
lžíce mouky, 100 g mletých mandlí
2 lžíce malinové zavařeniny
1 stonek reveně
2 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce meruňkového džemu, cukr
Postup:
Máslo utřeme s cukrem, postupně přidáme vejce a mouku se solí. Z těsta vypracujeme bochánek a na fólii z něj vyválíme plát silný asi 1 cm. Pak i s folií svineme a dáme do ledničky ztuhnout.
Na náplň utřeme máslo s cukrem a citronovou kůrou, vmícháme vejce, mouku a mandle.
Z těsta vyválíme plát a vyložíme jím koláčovou formu vytřenou máslem. Okraje zarovnáme nožem, lehce propícháme vidličkou a potřeme malinovou zavařeninou. Korpus naplníme až po okraj mandlovou náplní a vtlačíme do ní reveň nakrájenou na plátky. Posypeme mandlovými lupínky a dáme vychladnout asi na 20 minut. Pečeme 10 minut na 180°C a 30 minut na 150°C. Dort na závěr potřeme horkým meruňkovým džemem.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Zavařujeme po celý rok, L. Bremnessová - Bylinkář
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, garden párty?
UNAVUJÍ VÁS NÁKUPY A VAŘENÍ? NESTRESUJTE SE PŘÍPRAVOU OSLAVY! UŽIJTE SI OSLAVU SE SVÝMI HOSTY!
Záleží Vám na úspěchu akce? Jste zaneprázdněni? Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Oslava bez práce v pohodlí a soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času, práce a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, vařením, úklidem, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a svého kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.Kucharidodomu.cz
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.
čtěte více...