Kokos, největší semínko světa, se získává z kokosového ořechu, což je plod kokosovníku ořechoplodého – Cocos nucifera.
Původ stromu není přesně znám, protože ořech může plavat v moři i několik měsíců, a tím se rozšířit na různá území – byl spatřen dokonce v Norsku. Možná pochází z prehistorického ostrova Mu v Pacifiku. Pěstuje se nejméně 3 000 let, v Evropě je znám od 16. století.
Palmy rostou v Asii, střední a jižní Americe, Tichomoří a Africe, rodí po sedmi letech. Je-li kokos na palmě 5 až 8 měsíců, označuje se jako mladý a jeho barva je zelená. Tehdy obsahuje největší množství kokosové vody. Po 12 a více měsících zhnědne a dužnina ztvrdne.
Plody, kterých je na stromě 5 až 150, dorůstají do 30 cm, vážit mohou i 2,5 kg. Mají tvrdou skořápku, bílou dužninu a obsahují kokosovou vodu (nikoli kokosové mléko, to se získává lisováním buničiny).
Využívají se v potravinářství – sušená dužnina zvaná kopra neboli sušený kokos se používá převážně na zákusky a dorty.
Dužnina obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy.
Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti. Neměla by se jíst s vejci a mléčnými výrobky – jedná se o rozdílné tuky. V lednici nám vydrží až sedm dní, v mrazáku pak až 3 měsíce.
V obchodech najdeme i kokosové mléko, olej, smetanu, mouku, máslo či cukr.
Kokosová mouka se připravuje z kokosové dužniny, ta se po vysušení a vylisování rozemele. Můžeme ji kombinovat s jinými moukami, nebo ji v některých receptech zcela nahradit – například v muffinách či palačinkách. Protože má nasládlou chuť, nemusíme pak těsto tolik sladit. Pokud použijeme pouze kokosovou mouku, přidáme do těsta o jedno vajíčko více, nebude se drolit.
Mouku lze použít i na zahuštění omáček a polévek.
Je bezlepková, tudíž vhodná na bezlepkovou dietu, díky vysokému obsahu bílkovin ji využívají také vegetariáni a vegani.
Další využití:
Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. To se používá na výrobu koberců, tzv. kokosáků, vyrábějí se z něj i lodní lana.
Své využití má i zkvašené kokosové mléko – vyrábí se z něj arak, alkoholický nápoj.
V kosmetice se kokos používá například ve sprchových gelech, tělovém mléku. Kokosový olej je prý vhodný i na opalování. Voda z mladého kokosu hydratuje pleť, zpomaluje stárnutí.
Kokosová voda z nedozrálých plodů obsahuje vitamíny B, C, draslík a proteiny, je zcela sterilní.
Využívá se při zažívacích problémech, k posílení činnosti mozku, podporuje krevní oběh, vyrovnává tlak, zlepšuje funkci srdce. Dokonce léčí i kocovinu. Obsahem látek se podobá mateřskému mléku.
Kokosový olej léčí kožní onemocnění, opary, posiluje imunitní systém, zlepšuje metabolismus. Výplach ústní dutiny olejem odstraňuje škodlivé bakterie z dásní, zubů i krku.
Ze skořápek se vyrábějí knoflíky nebo misky, z mladých listů se dá připravit salát.
Jak poznat zralý a zdravý kokos?
Celou zimu můžeme nakupovat hnědé vlasaté kokosy (strouhaný je k dostání po celý rok). Vybíráme si takové, které obsahují vodu – to zjistíme, pokud s nimi zatřepeme. Všímáme si také skořápky - neměla by obsahovat žádné skvrny ani plíseň.
Po otevření je dužnina čistě bílá, u zkaženého kokosu šedivá. Pokud kokos nechceme otvírat nožem, pilkou nebo sekáčkem, lze jej vložit do trouby vyhřáté na 180 °C a nechat ho v ní asi 20 minut. Pak sám praskne nebo jej lehce rozklepneme.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, V. Rybka – Palmy, J. Kulhavý – Palmy, E. Hyams – Rostliny ve službách člověka
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.
čtěte více...