Paprika - Capsicum
Paprika pochází ze Střední Ameriky, do Evropy se dostala koncem 16. století. Pro Indiány byl rozdrcený červený prášek sídlem boha ohně.
Paprika je národním kořením Maďarů a Španělů, ale má své využití po celém světě. Pěstování je ale poměrně náročné, u nás se jí daří hlavně ve sklenících. Vyžaduje slunné prostředí s dostatkem živné půdy a vláhy.
Používá se jako zelenina, koření, nebo také jako lék. Nepálivé druhy označujeme jako kapie, pálivé jako chilli papričky.
Známe např. papriku silnostěnnou žlutou, tmavě červenou, oranžovou, sytě zelenou, bílou a již zmíněné chilli papričky.
Obsahuje kapsaicin (jeho množství závisí na genetické výbavě odrůdy, bez kapsaicinu je pouze jemná paprika – kapie, chilli paprička obsahuje naopak jeho velké množství), dále lipofilní látky, které způsobují pálení. Chilli papričky léčí chronickou rýmu, působí i jako přírodní afrodisiakum, pomáhají s trávením tučných a těžkých jídel, spalují tuky. Savcům je většinou toto pálení nepříjemné, ptákům naopak nevadí a po konzumaci papriky rozšiřují semínky.
Účinné látky kapsaicinu využívá převážně západní moderní medicína. Stimuluje srdce, pomáhá od bolesti, má příznivé účinky na štítnou žlázu, kapsaicinová náplast se používá při bolestech zad.
Vyšší dávky ale dráždí pokožku.
Spolku s vlákninou tvoří mírné projímadlo.
Dále obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku, poměrně velké množství vitamínu C, flavonoidy, neboli protizánětlivé antioxidanty, které chrání oběhovou soustavu. Díky vitamínu A a C působí jako prevence rakoviny žaludku a tlustého střeva.
Papriky konzumujeme syrové, ale i tepelně upravené, např. plněné masem, rýží, sýrem. Lze je sušit i nakládat. Paprikový prášek nesmíme přidávat do vroucího tuku, cukr v ní obsažený by zkaramelizoval.
Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. Pokud spálíme zelenou, můžeme ji vyhodit, žlutá bude po oloupání mírně dohněda.
Mletá paprika v prášku je sladká nebo mírně pálivá, obsahuje provitamín A, dodává omáčkám červenou barvu.
Vrchol sezony paprik je u nás v létě, vybíráme si lesklé, nepoškozené a vybarvené. V lednici se dají skladovat několik dní, nejlépe v mikrotenovém sáčku.
Papriky plněné sýrem
4 papriky
200 g cihly
vejce, hladká mouka na obalení, petrželka, olej
Papriky očistíme, ořízneme vršek, zbavíme jadýrek.
Nastrouhaný sýr smícháme s vajíčkem a pokrájenou petrželkou, směsí naplníme papriky, mírně obalíme v mouce, potřeme olejem a zprudka pečeme v troubě.
Podáváme s bramborovou kaší.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, G. Roger – Encyklopedie léčivých potravin
Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...Zvláště současné chladné počasí rýmě nahrává, protože trávíme více času v uzavřených místnostech, kde mají viry vhodné podmínky k šíření. Než zajdeme do lékárny, zkusíme využít přípravky z přírody.
čtěte více...