Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, první záznamy oslav jsou známy již ze 4. století z Říma.
S tímto svátkem je spojeno množství lidových tradic, ke kterým kromě stromečku, betlému, cukroví a dárkům patří i tradiční pokrmy.
Čechy
Na Štědrý den se schází u stolu celá rodina. K obědu, kdy by se nemělo jíst maso, se podává staročeský kuba (obsahuje kroupy a houby), jinde čočková nebo hrachová polévka. Pokrmy se odlišovaly podle krajů a také podle finančních možností.
Tradiční večeře se skládá z rybí polévky (z hlav a kostí kapra, koření a zeleniny, dle chuti také mlíčí a jikry, smetana či bílé víno), bramborového salátu a obalovaného smaženého kapra, dnes se k němu přidává také řízek nebo vinná klobásy. Mezi oblíbené nápoje patří vaječný koňak a svařené červené víno. Na stole nechybí ani cukroví, mezi nejoblíbenější paří ta z lineckého těsta a vanilkové rohlíčky, neschází ani vánočka.
Slovensko
má tradice jen mírně odlišné od našich. Místo rybí polévky mají kapustnici - zelňačku, místo vánočky pečou koláče a bábovky. K bramborovému salátu konzumují i jiné ryby než je kapr.
Polsko
Děti dostávají dárky 24. 12. podruhé, poprvé je přinese Mikuláš. Tradiční večeře začíná podělením se o vánoční oplatku - symbol smíření a přání všeho nejlepšího. Večeře je o dvanácti chodech, symbol dvanácti měsíců v roce. Podává se například boršč s taštičkami plněnými houbami nebo pierogi – taštičky se zelím a houbami. Jako hlavní je smažený kapr nebo jiná ryba. Mezi další pochoutky patří moscka – perník s rozinkami, mandlemi, sušeným ovocem a ořechy, dále kutia makůvky – rohlíčky máčené ve sladkém mléce obalené v máku.
Německo
u našich sousedů se k večeři podává pečená štika, candát nebo plněný kapr, dále konšelská mísa, která se skládá z různých druhů masa – vepřové pečeně, kachny, krůty, husy, uzeného a smetanových klobás. Jako sladká tečka je na stole jablečný závin, ovocný salát a likér. Chybět nesmí ani vánoční štola a cukroví z marcipánu.
Nizozemsko a Belgie oslavují spíše svátek Svatého Mikuláše, kdy se nadělují i dárky. Vánoční svátky jsou určeny především k setkávání rodiny a přátel, i když podle novodobé tradice se dárky rozdávají také. V Belgii najdeme na stole plněného krocana, ryby i mořské plody, ze sladkých jídel vánoční poleno – měkkou roládu tvaru polínka politou čokoládou.
Rakousko
na stole nechybí vanilkové rohlíčky a štrúdl, kapr, kachna a pravý vídeňský schnitzel. Specialitou je chléb s křížalami – kletzenbrot.
Dánsko
se pyšní mnoha druhy cukroví, rýžovým pudinkem, na stole nesmí chybět pečená husa, kachna, vepřové se zelím nebo treska s ředkvičkami, teplá šunka, pivní chleba, horká rýže a hlavně rýžový nákyp se zapečenou celou mandlí.
Francie má svoji tradiční vánoční krůtu a vánoční poleno jako Belgičané a čokoládový dezert. Na stole ale najdeme i šneky, lanýže a ta nejlepší vína.
Švédsko
mezi své tradiční pokrmy zahrnuje julkorv, což jsou vařené fazole se slaninou a cibulí nebo malé klobásky, dále sušenou tresku s bílou omáčkou a vörtbröt – kořeněný chléb se zázvorem a hřebíčkem.
Řecko
pořádá svoji hostinu 25. 12. Podává se krůta s kaštanovou nádivkou, mleté maso, někdy i pečené selátko, jehně a ryby.
Itálie
má svůj štědrovečerní pokrm rozdílný podle regionů. V oblibě jsou těstoviny, ryby, krocan, jehněčí s bramborem a artyčoky. Chybět nesmí tradiční vánoční bábovka s kandovaným ovocem a rozinkami – panettone, na severu zvaná pandoro.
USA, Anglie, Kanada
své bližní potěší dárky 25. 12. ráno, tradičním štědrovečerním pokrmem je nadívaný krocan s pečenými brambory, zeleninou a brusinkovou omáčkou. Jako dezert se podává pudink, který se připravuje dlouho před svátky, obsahuje hodně alkoholu, rozinky, oříšky, cukr, strouhanku, švestky, aj.
V USA se místo krocana, který se konzumuje také na Den díkůvzdání, připravují ústřice, různé oplatky, šunkové placky, ryby, někde i maso z vačice, soba nebo křepelky.
Na závěr zajímavost, která mnohé překvapí.
Myslíte si, že naše Vánoce patří mezi ty obzvlášť kalorické? Není tomu tak. Podle zkonzumovaných kalorií připravujeme jedno z nejzdravějších vánočních menu!
Nejméně kalorií z evropských národů zkonzumují při štědrovečerní večeři v Litvě, oplatka, makové mléko, smažené knedlíky, sleď, zelenina, brambory, chléb, zelí, úhoř, brusinkový pudink, kissel a sušenky. Naše tradiční menu s polévkou, kaprem, salátem, vánočkou, cukrovím a perníčky obsahuje 1940 kcal.
Nejhůře je na tom Francie, Spojené království a Irsko a USA.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Vánoční zvyky v Evropě
TIP:
Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, eventy, teambuildingy, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby.
Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací našich mistrů.
Provozujeme web a největší databázi www.KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Sami si vyberete osobního kuchaře a nejlepší nabídku menu.
Poskytujeme DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...