BÁBO, ROSTE ŘEPA.........
Kdo by neznal pohádku o řepě. Tato vděčná zelenina chutná zvláště v zimních měsících, naložená s křenem a fenyklem. Nejjakostnější je řepa tmavá, s červenočernou dužinou.
ČERVENÁ ŘEPA - Beta vulgaris
patří mezi kořenovou dvouletou rostlinu.
Pochází ze Středomoří, je ale rozšířená po Evropě, Severní Americe i asijských zemích.
První zmínka o řepě pochází z Babylonie asi před 3000 lety. Jako lék i jídlo ji využívali také staří Římané.
Pokud si řepu nekoupíme v obchodě, můžeme si ji vypěstovat na zahrádce. Vyséváme od poloviny dubna do konce května. Nemá ráda kyselé a štěrkovité půdy. Rostliny je nutno protrhávat a přihnojovat.
Sklízíme nejpozději před prvními mrazíky. Nať neodřezáváme, odkroutíme ji, aby nevytekla šťáva.
Obsahuje betain, ten způsobuje červené zabarvení, podporuje játra a brání kornatění tepen. Rozšiřuje věnčité tepny a upevňuje stěny vlásečnic. Z nerostných látek je zastoupen draslík, vápník, hořčík, vitamíny C, B. Vývoj plodu v těhotenství podporuje kyselina listová, té je nejvíce v syrové řepě. Vláknina upravuje vyměšování. Díky obsahu antokyanů ničí volné radikály, tudíž je vhodná jako prevence rakovinového onemocnění. Je močopudná, pomáhá z těla vylučovat sůl, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Napomáhá tvorbě červených krvinek, odstraňuje zácpu, zbavuje střeva škodlivých látek. Příznivě působí i na vlasy, nehty a pleť. Má vliv i na nervovou soustavu, zpomaluje stárnutí. Je vhodná po rekonvalescenci při klíšťové encefalitidě.
Obsahuje ale větší množství sacharidů, proto by se jí měli vyvarovat diabetici.
Řepa má velké uplatnění i v kuchyni v přípravě salátů, boršče, pomazánek, slaných koláčů, nebo ji můžeme sterilovat.
Čerstvá řepná šťáva se doporučuje jako prevence proti rakovině, denně by se měla vypít sklenička, při onemocnění tři.
Salát z červené řepy
2,5 kg řepy, 1 kg zelí, 1 kg paprik, 1/5 kg cibule, ½ l octa, ½ l oleje – může být méně, ¼ kg cukru, 1 deko.
Řepu uvaříme, oloupeme, nastrouháme na struhadle s většími oky. Zelí, papriky a cibuli nakrájíme na přiměřené kousky. Vše smícháme, přidáme ocet, olej, cukr a deko. Ve větší nádobě řádně promícháme, pak necháme odležet do druhého dne. Naplníme do sklenic, pak sterilujeme 20 minut při 75°C.
Zapečená miska
Oloupanou řepu pokrájíme na plátky, poklademe jimi pekáč vymazaný olejem. Posypeme skořicí, osolíme a pečeme asi 40 minut při 200°C. Když je řepa důkladně rozpečená, poklademe ji balkánským sýrem nebo fetou, necháme dopéct, dokud sýr nezezlátne. Je dobrá s pečivem i bramborami.
Řepu můžeme sterilovat v sladkokyselém nálevu, vynikající je ale s křenem.
Řepa s křenem
Na 1 kg řepy je potřeba 250 gramů křenu. Nálev připravíme z 1 l vody, ¼ l octa, 80 g cukru, 20g soli. Můžeme také dát na 3 díly řepy 1 díl křenu.
Řepu uvaříme doměkka v osolené vodě, oloupeme a nastrouháme na jemno. Smícháme s očištěným nastrouhaným křenem a naplníme do sklenic. Vodu svaříme s cukrem, solí a octem, horké nalijeme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 80°C.
Do nastrouhané řepy můžeme přidat také půl lžičky fenyklu.Řepná šťáva se doporučuje jako prevence proti rakovině, denně by se měla vypít sklenička, při onemocnění tři.
Řepa se dá také grilovat, můžeme z ní udělat i hranolky.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Zavařujeme po celý rok
Víte, že ...gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, kuchařská show, živé vaření a live cooking, stylové prostory na akce, dárkové poukazy.
Provozuje portál www.KuchariDoDomu.cz s databází ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, certifikovaných lektorů vaření, gastroporadců a osvědčených cateringových firem.
Sami si vyberete osobního kuchaře a nejlepší nabídku menu.
Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená.
čtěte více...Hrušky jsou velmi chutné ovoce, obsahují větší množství sacharidů, mají nízký obsah tuků a proteinů. Patří vedle jabloní k našim nejrozšířenějším ovocným stromům. Mezi ovocnými stromy se dožívá nejvyššího věku.
čtěte více...Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.
čtěte více...Máta peprná je ze všech mát tou nejcennější, má velké hojivé účinky způsobené vysokým obsahem mentolu. Syrová je vynikající jako ochucovadlo do salátů, omáček nebo želé. Výborná je k mletému čí jehněčímu masu.
čtěte více...Podběl se užívá při zánětech horních cest dýchacích, k potlačení zánětů a k lepšímu odkašlávání. Byl zjištěn močopudný a antiastmatický účinek. Podběl by se měl užívat po dobu 4 – 6 týdnů, vzhledem k obsahu toxických alkaloidů.
čtěte více...Podle lidových doporučení chia semínka zlepšují imunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.
Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou.
čtěte více...Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.
čtěte více...Sušené švestky působí preventivně proti výskytu hemeroidů a nádorům tlustého střeva. Rozpustná vláknina ze sušených švestek příznivě ovlivňuje stěny střev a snižuje cholesterol v krvi.
čtěte více...Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.
čtěte více...Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.
čtěte více...Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.
čtěte více...Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev.
čtěte více...Zánět ledvin je vážné onemocnění vylučovací soustavy a je nutné, aby k zahájení jeho léčby došlo co nejdříve. Nemocný by měl vždy navštívit lékaře. Na každé onemocnění ale odjakživa byly bylinky.
čtěte více...Vlastnoručně vytvořený dárek v podobě něčeho sladkého potěší každého z nás, obzvlášť darujeme-li jej právě v den svatého Valentina. Chceme-li koblížek použít jako valentinku, vložíme ho do malého celofánového sáčku.
čtěte více...