Pozveme si domů hosty a objednáme kuchaře. Měli bychom být dobrými hostiteli a následně se správně chovat u stolu při jídle.
Zde je několik hlavních zásad:
Příbory
Pokrm podáváme zprava a stejně tak se odnáší nádobí. Nalévání nápojů je také zprava, zleva se pak podávají plné mísy, ze kterých se obsluhujeme sami.
Sklenky bereme za stopku, též zprava.
Hrnky na čaj či kávu jsou s podšálky, tak se i odnášejí. Co s použitým čajovým sáčkem? Na podšálek jej neodkládáme, buď na tác nebo do příslušné misky.
Lžičku odložíme na podšálek, neolizujeme ji, ani ji nenecháváme v šálku.
Chování u stolu
Muž by měl ženě pomoci usednout, odsune jí židli a při jejím dosedání židli zasunuje.
Ubrousek položíme na klín, nikoli pod krk. Po jídle jej položíme vedle talíře. Musíme-li se během jídla vzdálit, odložíme ubrousek vlevo od talíře.
Přípitek pronáší hostitel, přiťukávání není nutné, podle pravidel by se mělo vynechat. Pokud ale k němu přesto dojde, lze tak učinit i s nealkoholickými nápoji.
Jíst by měli začít všichni společně, pokud to není možné, vyčkáme svolení začít dříve. Jedná-li se o studená jídla, vyčkáme, až budou všichni přítomni. Během stolování lze rozmlouvat, nikoli však s plnými ústy.
Je-li příbor odložen na talíři vedle sebe, jsme najedeni. Pokud vidlička leží křížem přes nůž, budeme v jídle ještě pokračovat.
Může se stát, že dostanete pokrm, který nejíte, v tom případě se omluvte a nechte jej nedotčený. V opačném případě, i když nám velice chutná, o přídavek nežádáme.
Po jídle nepoužíváme párátko - ani v případě, že si zakryjeme ústa. Můžeme se ale od stolu vzdálit a použít jej v ústraní.
Hlavní zásady stolování
Nastane-li problém
Pomohli vám tyto informace ke správnému stolování? Jaké společenské prohřešky u stolu se vyskytují nejvíce a na jaké jste přímo alergičtí?
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Správné chování u stolu, Ute Witt
Víte, že... Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. zajišťuje originální akce s oceněnými VIP kuchaři, zážitkový catering s kulinářskou show, fine food, 25 světových kuchyní, kompletní catering až do 2000 osob, gastronomické služby a poradenství?
Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory restaurací i hotelů, zámek, zahradu a vinný sklep, pivnici našich mistrů.
Provozujeme největší databázi KuchariDoDomu.cz ověřených osobních kuchařů z celé ČR, členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, lektorů vaření, osvědčených cateringových firem a luxusních restaurací.
K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
Sami si vyberete nejlepší nabídku.
Poskytujeme DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY
Zadejte poptávku - www.KuchariDoDomu.cz. Pošleme ji ověřeným kulinářským firmám a kuchařům.
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...