Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce?
Stalo se Vám někdy, že jste si nebyli jisti při stolování jak správně držet sklenku, jestli je vhodné držet kuřecí stehno v ruce, nebo je-li vhodné používat párátko ve společnosti?
To jakým způsobem stolujeme, záleží na tom, v jakém prostředí se právě nacházíme. Jinak jíme v luxusní restauraci, jinak v nádražní hospodě a jinak doma.
Obzvlášť u některých typů jídel bychom měli znát ta správná pravidla. Chystáme-li se např. na pokrm, který vyžaduje vykostit, je potřeba dávat obzvlášť dobrý pozor. V luxusnějších restauracích nám mohou např. kuře či selátko dranžírovat přímo u stolu a to na příručním stolku tvz. keridonu.
Dranžírování – vykosťování, porcování, krájení, dělení různých druhů masa ke kterému je třeba speciální dranžírovací příbor
Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl. Kost může být zabalena předem do fólie, pokud ne, můžeme použít ubrousek. Tento způsob je však vhodné používat spíše doma nebo na pikniku u přátel. Ve společnosti se tento způsob může jevit jako naše neobratnost a neschopnost okrájet maso z kosti příborem. Podaří-li se nám maso zpracovat příborem, zabráníme tím také, ne zrovna hezkému pohledu na to, jak nenasytně okusujeme kost.
Uvíznutí části jídla mezi zuby může být další, nepříjemnou chvilkou, která se nám může stát, ať stolujeme doma, na návštěvě u přátel nebo v restauraci. Při stolování doma nebo s přáteli můžeme párátko použít pouze, zakryjeme - li si ústa důkladně rukou a velmi dbáme na to, abychom tím nikomu nekazili chuť k jídlu. Při slavnostních příležitostech ve společnosti nikdy párátko nepoužíváme, ať bychom si ústa zakryli sebevíc decentněji. Vždy odejdeme na místo, kde máme soukromí, a nikdo nás nevidí. V ústraní můžeme použít též dentální nit, či mezizubní kartáček.
Jak držet sklenku v ruce je dalším oříškem, nad kterým si občas můžeme lámat hlavu. Samozřejmě záleží, jaké víno upřednostníme. Nemalou roli však hraje také kvalita sklenic. Přednost by měly mít objemné číše na vysoké stopce, ve kterých více vyniknou ušlechtilé vlastnosti vína, vůně i barva.
Všimneme-li si, že sklenice není perfektně čistá, nikdy sami neleštíme (je to velmi neslušné), pouze nenápadně upozorníme číšníka pohledem. Tuto situaci nijak nekomentujeme.
Čím chladnější víno je podávané, tím níže držíme stopku sklenice. Tedy sekt úplně dole, bílá vína uprostřed stopky, červené víno zcela nahoře.
U vinařů občas bývá zvykem, že drží sklenku dvěma prsty za spodní část číše. Tento způsob je netradiční a při společenském stolování je vhodnější tradiční způsob držení.
Sklenku přikládáme zlehka ke rtům a nikdy nepijeme, pokud máme v ústech jídlo. Oddalujeme-li sklenici od úst, vždy zkontrolujeme, zda jsme na sklenici nenechali otisk rtů, případně zbytky jídla.
Zdroj: Ladislav Špaček, Nová velká kniha etikety
Autor: Katka V.
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatby, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.
čtěte více...