Ve starověku i ve středověku bylo běžné jíst jídlo rukama. Krájelo se sice nožem (většinou sloužil jako zbraň), ale poté se opět sousta vkládala do úst jen pomocí rukou. Později byla základním jídelním příborem lžíce a to nejdříve dřevěná, ve vybrané společnosti stříbrná. Jako druhý se začal používat nůž a vidlička byla jako poslední.
Příbor jako celek, tedy lžíce, vidlička a nůž se začal uznávat až mnohem později, přibližně v polovině 17. Století.
Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat.
Při použití lžíce dbáme na to, abychom ji měli co nejvíce otočenou špičkou k sobě (nesrkáme). Jíme-li např. polévku s dlouhými nudlemi, nejprve si je lžící nakrájíme a poté vkládáme do úst. Není slušné cinkat lžící o dno talíře. Pokud jíme polévku ze šálku, lžíci odkládáme na podšálek, pokud z talíře zůstává na talíři.
Nůž při jídle držíme v pravé ruce, levá ruka slouží k podávání jídla k ústům pomocí vidličky. Při držení příboru, musejí prsty směřovat dolů, směrem k talíři. Konce držadel by neměly být vidět, protože se opírají o středy dlaní. Ukazovákem tlačíme na horní hranu příboru, těsně nad koncem držadla. Dáváme pozor, abychom nůž nedrželi nad ozubenou částí. Při společenském stolování držíme vidličku hroty dolů. Napíchnuté pokrmy krájíme těsně u hrotů vidličky a opět s hroty směřujícími dolů vkládáme do úst.
Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce. V tomto případě je možné, držet vidličku s hroty směrem nahoru (sousta nabíráme, jako když držíme lžíci). Když dojíme, do talíře vždy odkládáme i nepoužitý nůž.
Pokud při jednom jídle kombinujeme způsob použití příboru, tedy nejdříve jíme s nožem i vidličkou, později pouze vidličkou (krájení masa, nabírání hrášku, či rýže) nůž přitom odkládáme na okraj talíře.
Při použití vidličky v pravé ruce s hroty nahoru, ji držíme tak, aby konce rukojeti byly naplocho v dlani schované.
Při vkládání soust do úst neskláníme hlavu k talíři, vždy sedíme vzpřímeně. Stejně tak jako u polévkové lžíce dáváme pozor, abychom necinkali příborem o talíř.
Při konzumaci těstovin se jako základní příbor používá lžíce a vidlička. Máme-li k jídlu špagety, hroty vidličky opíráme o prohlubeň lžíce a takto si je pomáháme namotat. Lžíci tedy držíme v ruce levé a do úst vkládáme pouze vidličku.
Chceme-li jídlo přerušit, nikoliv ukončit, příbor na talíři překřížíme. Tím naznačíme, že v jídle budeme ještě pokračovat.
Pokud položíme vidličku křížem přes nůž tak, že hroty vidličky leží přes ostří nože, dáváme číšníkovi najevo, že si žádáme další porci. Pokud však dojíme, příbor odkládáme rovnoběžně vedle sebe na talíř, tak že vidlička leží nalevo s hroty nahoru, nůž s ostřím směrem k vidličce a to tak, aby střenky ukazovaly cca 16. hodinu.
Jsme-li leváci, měli bychom vědět, že držení příboru můžeme upravit dle sebe, dojíme-li, odkládáme však dle pravidel, tedy na pravou stranu.
Zajímavost
Američané mají ve zvyku si maso nejdříve nakrájet na malé kousky, nůž odloží naplocho přes obvod talíře a poté pokračují v jídle s vidličkou v ruce pravé. Levou ruku si pokládají na levé stehno. U nás je tento způsob považován za nespolečenský.
Zdroj: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
Autor: Katka V.
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.Kucharidodomu.cz
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.
čtěte více...