Moučník, oblíbená součást menu, které málokdo odolá, je další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít.
Moučníkový příbor se skládá z vidličky a lžíce, velikosti dezertního příboru. Vidličku držíme v ruce levé, zatímco lžíce, kterou držíme v ruce pravé, nám slouží jako náhrada příborového nože.
Zaleží jaký dezert je podávaný. Jíme-li např. palačinku, lžíci používáme na krájení a přihrnování krému, či zmrzliny. Vidlička slouží k vkládání sousta do úst.
Lžíci i vidličku můžeme používat také samostatně. Jíme-li ovocný salát nebo měkký zákusek, je vhodná vidlička, máme-li však např. krém nebo zmrzlinu volíme samozřejmě lžičku. V tomto případě držíme vidličku (lžičku) v ruce pravé.
Zatímco moučník většinou dostaneme hotový, tedy připravený k okamžité konzumaci, fondue je pokrm, který společně připravujeme až na stole.
Fondue známe masové, sýrové nebo ovocné s čokoládou. Každý účastník stolování by měl mít svou vlastní dlouhou vidličku (nejlépe barevně odlišenou). Pokud se chystáme na masové fondue, maso nakrájíme na kostičky, které postupně napichujeme a vkládáme do vroucího oleje. Dáváme dobrý pozor, aby bylo maso důkladně napíchnuté a nespadlo nám do nádoby s olejem. Je-li maso opečené, přeneseme ho na svůj talířek.
Chystáme-li se na sýrové fondue, roztaví se tekutý sýr a v něm si namáčíme kousky upraženého pečiva. Do čokoládového fondue nejčastěji namáčíme např. kousky banánu, jablek, ananasu, pomeranče, jahod.
U jakéhokoliv fondue, které jíme, vždy platí, nevkládat fondue do úst přímo z vidličky. Vždy nejdříve přesuneme na talířek.
Nůž s dvojitou zahnutou špicí použijeme, máme-li v menu nabídku sýrů. Sýr ukrojíme, napíchneme a přeložíme na dezertní talířek. Jíme s klasickým příborem, případně si nožem mažeme sýr na pečivo. Protože jsou některé sýry aromatické, doporučuje se začínat sýry jemnějšími, až k sýrům výraznějším. Obzvlášť, jsme-li ve společnosti, vynecháme výrazné sýry, abychom své okolí neobtěžovali nepříjemným aroma.
„Hřích″ v podobě tatarského bifteku si také občas neodpustíme, proto bychom neměli zanedbat výběr restaurace, ve kterém si plánujeme tuto specialitu dát. Důležité jsou hygienické podmínky. Nezdá-li se nám místo vhodné, raději si chuť na tatarský biftek necháme zajít. Základem tatarského bifteku je totiž syrové hovězí maso a syrové vejce.
Nejspolehlivější příprava tatarského bifteku, spočívá v naškrábání hovězí svíčkové, do kterého se přidávají různé přísady, např. sůl, pepř, worcestrová omáčka, žloutek hořčice, kečup atd.
V restauracích, kde jsou na to vybavené, se zpravidla biftek podává s přísadami oddělenými na okraji talíře, kterými si maso sami dochucujeme. Důvěřujeme-li obsluze, je možné si nechat donést směs již připravenou.
Máme-li k tatarskému bifteku topinku, nelámeme ji, ale natíráme směsí a ukusujeme. Na topinku natíráme pouze jednu porci, ukousneme a natřeme další. Máme-li klasický toust, můžeme kousek ulomit, natřít směsí a vložit do úst.
Zdroj: Ladislav Špaček, Nová velká kniha etikety
Autor: Katka V.
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatby, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...Ať se vypravíme po krásách naší republiky nebo do některých přímořských oblastí, v obou případech se nám mohou na stůl dostat rybí a mořské speciality, které ve svém jídelníčku často nemáme.
čtěte více...