Pojem stolování v sobě zahrnuje správnou hygienu, prostírání, přípravu stolu a vhodné chování při jídle.
Ke stolu usedáme upravení a čistí, nesuneme židle po zemi. Muži si sedají až když tak učinily ženy. Ruce nedáváme pod stůl, ale volně spočívají na jeho kraji, kromě loktů, paže nejsou daleko od těla, abychom nevráželi do souseda. Sousta podáváme k ústům, neskláníme k nim hlavu. Samozřejmostí je, že nebereme a neochutnáváme sousedovi pokrm z talíře. Pokud nám něco spadne na zem, nic nezvedáme. V arabských zemích ale jídlo zvednou, očistí a snědí.
Hostitelka (hostitel) stanoví, kdy se začne s jídlem a kdy je čas na další chod. Nezapomínáme na přání dobré chuti.
Nádobí se nesklízí dříve, než všichni dojedí!
Lžíci držíme palcem nahoru, nabíráme směrem k sobě. V polévce jí krájíme pokrm, nikoli nožem. Po jídle ji odložíme vpravo do talíře.
Za horní část rukojeti držíme vidličku i nůž, jejich konec je opřený v dlani mezi palcem a prostředníčkem, hřbetem vzhůru, šikmo k talíři. Nůž nikdy nestrkáme do úst. Pokud jídlo přerušíme, příbor na talíři položíme křížem, po ukončení souběžně.
Lžíce byla známá již ve středověku, vidlička s nožem až koncem 17. století.
Každá země má svoji kulturu stolování. Francouzi u jídla dlouze rozmlouvají, Japonci a Číňané používají při jídle hůlky, srkání a mlaskání není nevhodné, naopak ukazuje na kvalitu pokrmu. Na zemi na koberci se stoluje v Saudské Arábii, rukama. V islámských a hinduistických zemích se jí pouze pravou rukou, levá, která slouží k intimní hygieně, je nečistá. Rusové jídlo před konzumací pokrájejí, pak používají pouze vidličku. Ani v Evropě se rukama nepřestalo jíst, konzumujeme tak chřest, kraby, humry, plátky sýra, drobné pečínky. Zde by pak neměla chybět miska s vodou na umytí rukou. Chleba a jiné pečivo se nekrájí, ale trhá.
Podle statistik jedí rukama asi 4 miliardy lidí, hůlkami 1,2 miliardy a příborem 900 milionů.
U stolu je vhodná nezávazná konverzace, monolog, pokud nejde o proslov, přípitek nebo poděkování, je nevhodný. Vyhýbáme se nepříjemným a nevhodným tématům, hlasitost přizpůsobíme prostředí, ve kterém se nacházíme. Zbytečně negestikulujeme. Mluvíme srdečně, s úsměvem, nikoli s plným ústy. Sousedovi pokládáme otázky, ale pozor, aby konverzace nepůsobila jako výslech.
Od stolu nevstáváme dříve než hostitel, pokud k tomu nejsou závažné důvody! V takovém případě se omluvíme a vzdálíme.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatby, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a kuchaře.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...