Svatební den je pro novomanžele důležitou životní událostí. Svatbě předchází řada zvyků od zasnoubení, výběr svatebního oznámení, nákup snubních prstenů, pečení koláčků až po svatební obřad a následnou svatební hostinu.
Než samotná hostina začne, měli bychom vědět, jak se na ni správně připravit. V dnešní době je běžné najmout si na přípravu svatby tzv. koordinátora, ale není to vždy nezbytné. Obzvlášť chceme-li uspořádat svatbu menší. I při malé svatbě, se však stále dodržují tradice a pravidla etikety.
Svatební hostina se koná po skončení obřadu. Svatebčané se přesunou na místo, které je předem naplánované. Důležitou roli u svatební hostiny hraje zasedací pořádek.
Významné místo pro ženicha a nevěstu, bývá většinou někde uprostřed nebo v čele stolu. Stoly mohou být vytvarovány do písmene „T″nebo „U″. Nevěsta sedí vpravo, rodiče nevěsty sedí vedle ženicha, naopak rodiče ženicha sedí na straně nevěsty. Vždy by mělo platit, pravidlo, že se střídá muž se ženou. Následují svědci a další hosté dle významnosti, tedy další příslušníci rodiny a pak přátelé. Praktické je předem připravit na stůl jmenovky.
Problémem u zasedacího pořádku může být situace, kdy rodiče manželů, žijí v novém vztahu s jiným partnerem. Pak nastává otázka zda, by měli u novomanželů sedět jejich biologičtí rodiče nebo ne. Přednost by měl mít ten, který své děti vychoval. Neexistuje však žádné formální pravidlo, které přikazuje má-li to být rodič biologický, nebo ten „náhradní″. Nejlepší variantu si musí domluvit novomanželé sami, je to pouze na jejich vzájemné dohodě. Rodiče by se měli přizpůsobit přáním novomanželů.
Před obědem by se nevěsta měla upravit a odložit závoj či klobouk. Vcházet ke svatební hostině by měla jako poslední.
Hostina začíná přípitkem (většinou šampaňské) a proslovem, který může vést otec nevěsty, nebo ženicha. Slova se však může ujmout i jeden ze svědků.
Tradiční svatební menu se skládá z předkrmu, což může být šunková rolka plněná křenovou pěnou, polévka kuřecí či hovězí s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod svíčková na smetaně. Toto menu je časté, ale je samozřejmě spousta dalších chutných jídel, které se na svatební stůl hodí např. toast s uzeným lososem, mandlová paštika s brusinkami, chřestový krém se smetanou, hráškový krém, myslivecké jelení plátky nebo pečená kachna s bramborovým knedlíkem.
Pokud jsme pozváni ke „svatebnímu stolu″ měli bychom vědět, že je slušností donést novomanželům dar. Svatební dary se odkládají na stůl vedle stolu se sváteční hostinou a není vhodné je rozbalovat hned. Záležitosti ohledně darů má na starost matka nevěsty. Ta by měla od snoubenců mít seznam věcí, které by se jim jako svatební dar mohly hodit. Matce by tedy měli pozvaní hosté volat v případě otázek ohledně darů. Díky tomuto zvyku se nemůže stát, aby se novomanželům sešlo více stejných darů (skleničky, varné konce atd.)
Tradiční zvyky:
Zametání střepů je zvyk, při kterém musí ženich i nevěsta společně zamést střepy na lopatku. Tak, jak se jim bude při zametání dařit, značí, jak spolu budou vyházet při řešení problémů v manželství.
Polévka z jednoho talíře značí spolupráci a rovnost mezi manželi.
Společné krájení svatebního dortu symbolizuje vzájemnou pomoc nevěsty a ženicha.
První tanec samozřejmě patří novomanželům, poté tančí novomanželé s rodiči svého protějšku a pak s rodiči svými. Na to navazuje volná zábava. Pokud hosté chtějí odejít ze svatební oslavy, je slušné se s ženichem a nevěstou rozloučit. Naopak novomanželé se mohou ze svatby vytratit kdykoli.
TIP: Kuchaři do domu poskytují kompletní svatební catering, vaří čerstvé tradiční menu na svatbu nebo připraví moderní raut ve formě švédských stolů. Vyberte si a objednejte si v seznamu Kuchaři do domu – www.kucharidodomu.cz kuchaře-specialistu na svatbu.
Zadejte poptávku na svatbu ZDE: http://www.kucharidodomu.cz/poptavka.html.
Zdroje: Nová velká kniha Etikety, Ladislav Špaček; Wikipedie
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...