Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Oslavenec a hosté


Ilustrační fotografie

Oslavenec vítá hosty osobně poblíž vchodu. Přijímá gratulace, převezme dary a ukládá je obvykle na připravený odkládací stůl u vchodu. Květiny dává do připravených váz. Dary se při hromadných akcích obvykle nerozbalují (především ne na svatbě), ale není-li žádný program, může oslavenec dary rozbalit a poděkovat.

Pokud se  již sešli úplně všichni hosté, může začít zahajovací proslov. Proslov pronáší buď hostitel, který všechny přivítá, poděkuje hostům, že pozvání přijali a popřeje jim dobrou zábavu. Nebo výřečný a vtipný kamarád pronese krátkou veselou řeč na adresu oslavence. Tím považujeme oslavu za zahájenou. Hostitel se musí věnovat všem hostům, měl by všechny obcházet, vzájemně je seznamovat. čím je společnost různorodější, tím větší aktivitu by měl hostitel vyvíjet. Oslavenec by měl nakonec všechny hosty vyprovodit a odcházet jako poslední.

Hlavním úkolem hosta je včlenit se mezi ostatní pozvané, přispívat k dobré náladě a být přínosem pro společnost, ať už ostatní účastníky známe nebo ne.
Velkou pozornost by měli hosté věnovat daru. Dar by měl vycházet ze zájmů, zálib a charakteru osobnosti oslavence. Zeptáme se pozvaných, manžela (manželky) nebo se domluvíme na větším společném daru. Záleží na našem vztahu k oslavenci, v jaké cenové relaci se bude pohybovat. Do daru nezapomeneme vložit ručně psané blahopřání. Někdy si oslavenec přeje, aby hosté nepřinášeli dary, ale aby zamýšlenou investovanou částku do daru, darovali na určitý dobročinný účel, což je velice ušlechtilé. Kytice pro muže není nutná, ale pro ženu je podmínkou. Bude-li oslava v rodině a v ní přítomna maminka oslavence/ oslavenkyně, přineseme méně okázalou kytici také jí.

Oblékneme si přesně stanovený hostitelem dress code, abychom se nevymykali ze stylu. Na oslavy dospělých se neberou děti a zvířata, jestliže je hostitel nezmíní vyloženě v pozvánce. Pokud hostitel pozve hosty s dětmi a psy, měl by pro ně přichystat dětský koutek s hrami, odpovídajícím pohoštěním a také dozorem, případně místnost na spaní malých dětí. Pro psy připravit misky s vodou.
Hosté se neostýchají a vybírají si z nabídky jídel a nápojů. Podle množství hostů a bohatého rautu poznáme a přizpůsobíme chování.
Podle konkrétního průběhu oslavy a zábavy nakonec nezapomeneme odejít včas.
                                                                                                                      Zdroj: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
                                                                                                                      Foto: ©SAMphotostock.cz/Maximkostenko

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE