Hezky upravený stůl by měl být samozřejmostí příjemného stolování. A stejně jako dobře prostřený stůl, je důležité zachovat pořádek při podávání jídel.
Začínáme aperitivem, který nám má navodit chuť k jídlu. Podává se 15 – 20 minut před jídlem.
Nejčastěji se podávají:
dezertní vína - obsahují vyšší podíl cukru či alkoholu (portské, sherry)
vermuty - fortifikovaná (dolihovaná) vína pocházející z Itálie např. Cinzano, Martini, Carpano, Campari
sekty nebo lihoviny (slivovice, becherovka)
Obvykle se pije pouze jedna sklenička a v nabídce aperitivů by měly být i nealkoholické nápoje (voda, džus).
Dalším krokem k povzbuzení chuťových pohárků je tzv. „amuse bouche″ (malý předkrm, jedno sousto) podávané v dobrých restauracích na velké lžíci, nebo na dezertním talířku. Tento malý předkrm má ukázat dovednost kuchaře sladit chutě a je to pozornost na účet podniku.
Další chod je studený předkrm, což může být např. ryba, paštika, kozí sýr nebo salát. Vhodným nápojem je bílé víno.
Polévka je dalším podávaným chodem. A to buď tradiční vývar (bujón), nebo polévka krémová. Polévka je častěji v obědovém menu. U večeře se obvykle polévka nepodává. Krémy se servírují v polévkových talířích, bujóny v šálcích. Polévku nevyjídáme do dna, není vhodné cinkat lžící o dno talíře. Je-li bujón servírovaný v šálcích s oušky, nejdříve vyjíme zavářku, poté můžeme zbytek vývaru vypít.
Následuje teplý předkrm, který nebývá častý. Podávat se mohou husí játra nebo mušle. Mušle se servírují přímo v hrnci nebo v míse. K tomu se dává další mísa na odkládání skořápek.
U konzumace mušlí, by na stole neměla chybět fingerbowl (miska s vodou na umytí prstů), dvouzubá vidlička, případně obyčejná dezertní. Mušle se sami otevřou tím, že projdou varem. Maso se vytahuje zmíněnými vidličkami.
Sorbet (lehce zmrazená směs ovoce s cukrem a sektem) se může podávat mezi předkrmy a hlavním chodem. Smyslem je, zklidnit chuťové buňky a připravit se na další nové chutě.
Vrcholem menu je hlavní chod a to obvykle v podobě masa podávané s přílohami. Podávat se může více hlavních chodů, od těch lehčích (ryby, drůbež) následované těžšími, pikantnějšími.
Poslední se většinou podává maso zvěřinové. K těmto masům se doporučuje přejít od bílého vína k červenému.
Vidličku držíme v levé ruce s hroty dolů, nůž v pravé. Pokud máme na talíři jídlo, které se nemusí krájet (rizoto, těstoviny, thajská jídla) nůž nepoužije, vidličku držíme v pravé ruce. V tomto případě se vidlička může držet s hroty nahoru, jídlo se lépe nabírá. Po skončení jídla však do talíře odkládáme i nepoužitý nůž.
Dlouhé těstoviny jako jsou špagety, tagliatelle, linguine a makarony jíme vidličkou v pravé ruce, v levé držíme lžíci, díky které se nám těstoviny snadněji namotávají.
Na závěr menu se tradičně podává dezert a to jak sladký tak slaný. Slané dezerty předcházejí těm sladkým. Obvyklé jsou sýry a moučníky, nebo ovoce. K pití se podávají sladká vína (ledové, slámové) nebo sekty.
Završením celého menu je káva a digestiv (alkoholický nápoj podporující trávení) např. koňak, whisky, brandy, vodka, likéry a grappa (pálenka italského původu). Opět se doporučuje pouze jedna sklenička.
Kávu nepijeme se lžičkou v šálku. Cukr nabíráme buď kleštičkami, pokud je cukr sypký pak lžičkou k tomu přiloženou, nikoliv svou vlastní.
Druhy podávané kávy:
Piccolo Espresso (ristreto), Espresso, Cappuccino, Caffé Macchiato, Caffé Latte, Latte Macchiato
Zdroj:
Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
Wikipedie
Autor: Katka K.
Víte, že....
* Gurmánská společnost Kuchaři do domu s.r.o. – dodavatel kulinářských služeb a programů, workshopů,
elitních osobních kuchařů a cateringů.
* Provozujeme největší seznam www.KuchariDoDomu.cz špičkových osobních kuchařů ČR,
členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, známých kuchařů z TV,
lektorů vaření, gastroporadců, cateringových firem, stylových restaurací a gastrostudií našich mistrů.
* K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
* Zadejte poptávku a sami si vyberete šéfkuchaře, catering, kulinářský program a nejlepší nabídku.
* Zajišťujeme originální programy na firemní akce - kurzy vaření, workshopy, live cooking, exkluzivní catering,
kuchařská show, degustační večeře, 25 světových kuchyní, tematické večery, kompletní catering do 2000 osob.
* Produkci eventů na klíč, gala večerů, recepcí, konferencí, festivalů se známými producenty TV NOVA, ČT 1 a TV PRIMA.
* Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory.
DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY
ZADEJTE POPTÁVKU: www.KuchariDoDomu.cz
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...