Večírky, mejdany a jiná přátelská setkávání jsou příjemné společenské události. Chystáme-li se na jakoukoli společenskou akci, měli bychom vědět jak se na ni správně připravit.
Jednou z nich může být garden party, jinak řečeno zahradní slavnost. Společenská událost pocházející z Anglie, kde měla výrazně formální charakter. Dnes je tato událost mnohem méně formální. Místo konání by mělo být k tomuto účelu upravené (posekaný a upravený trávník).
Nejčastěji na garden party chodí muži v kalhotách a košili, kravata není nutná. Ženy většinou nosí pohodlné lehké šaty, nebo kostýmek. Vhodné mohou být i šortky dlouhé těsně nad kolena se sakem. Boty by měly mít širší podpatek, aby se nebořily do trávníku.
Zahradní slavnost se pořádá většinou po 17. hodině, když už nebývá v letních dnech takové horko. Není, ale nic zvláštního pořádat garden party, třeba po 20. hodině.
Hostitel by měl mít pro hosty vhodné složení jídla a to právě vzhledem k tomu, že je většinou slavnost pořádána v létě. Podávat se může jak teplá tak studená kuchyně a oblíbené je tradiční grilování.
Další příjemnou událostí k setkání v přírodě, může být snídaně v trávě. Tyto „pikniky″ jsou oblíbené hlavně u Angličanů a Francouzů. U nás tak obvyklé nejsou. Chceme-li vyrazit na piknik, měli bychom s sebou mít deku, ubrousky, talířky, skleničky a hlavně jídlo, které máme nejradši. Často to bývá např. pečené maso, uzeniny, sýry, ovoce, zeleninu, oříšky k pití džus, voda a víno.
To vše, se nosí v tradičních piknikových košících. Piknik se většinou pořádá na pěkném, klidném místě za městem, v parku nebo i na zahradě. Oblečení bývá neformální. Sedí se většinou na připravené dece, na zemi a proto je důležité, aby bylo oblečení pohodlné např. plátěné kalhoty, tričko.
Z poklidné garden party nebo pikniku se přesuneme k zábavě, kterou s oblibou nazýváme mejdan, party nebo večírek. Mejdan pořádáme, abychom se sešli s přáteli, které máme rádi a se kterými se cítíme příjemně. U této události neplatí tak přísná pravidla etikety. Nejčastěji své přátele zveme ústně, telefonicky či emailem.
Je-li večírek pořádaný v soukromí, je vhodné přinést pozornost k občerstvení. U nás je asi nejčastějším zvykem nosit lahev alkoholu (víno, sekt, likér), moučník nebo jiné studené občerstvení.
Jsme-li pozváni na narozeninový večírek, je slušné přinést dárek. Občerstvení se podává samoobslužnou formou.
Byob party – bring your own bottle (přines si svou lahev s sebou), většinou domácí party s přáteli.
Mejdan - zdomácněle večírek, party pochází z arabštiny původně zápasiště nebo volné prostranství. Na stejnojmenném stadionu v Istambulu, sultán Murad III. pořádal oslavu narození svého, prvorozeného syna.
Zdroj: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
Autor: Katka K.
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...