Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Etiketa oslovování. Jak správně oslovujeme? Budeme si tykat?


Ilustrační fotografie

Chcete udělat dobrý první dojem? Ten bývá nejdůležitější. Dávejte si pozor na společenské prohřešky již na začátku setkání při oslovování. Jak správně oslovujeme? Budeme si tykat?


oslovováním se setkáváme dennodenně, připadá nám zcela samozřejmé. Ale jde nám to vždy správně? Základen je zřetelná, klidná mluva, nikoli pokřikování. Oslovujeme 5.pádem/pane Nováku/, uvádíme jméno, titul, popřípadě pozici. Představujeme se tak, aby každý naše jméno slyšel. Pokud my nerozumíme, jak se nám představený člověk jmenuje, zeptáme se znovu, abychom předešli případnému zkomolení jména.
 

Ženy, ať jsou vdané či nikoli, oslovujeme paní. Jde o projev úcty, nikoli o její rodinný stav. Pokud nejde o mladou dívku, nebo pokud si to žena vysloveně nepřeje, ponecháme titul „slečna″. Někdy se jedná i o starší paní, která nebyla provdána, ale na oslovení „slečna“ trvá.
 

Titulem oslovujeme tehdy, uvede-li jej dotyčný při představování nebo předá vizitku, kde je titul uveden. Akademickými tituly, jako je docent, doktor, inženýr, magistr, oslovujeme osoby v prostředí škol, nemocnic. Někdy bývá před jménem titulů více, v tom případě vybíráme ten nejvyšší. Za jménem se uvádějí vědecké hodnosti, kandidát věd, doktor věd, těmi neoslovujeme.

Mezi zastaralá oslovení patří milostpaní, rukulíbám. Také oslovení starší ženy „ mladá paní“ není vhodné.
 

Tykáme si s přáteli, vždy jej nabízí žena muži, nadřízený podřízenému, starší  mladšímu. Neodmítá se, pokud jej přijmeme, k vykání se už nikdy nevracíme. Tykání je nabízeno ve vhodné chvíli, například na večírku, při obědě, bývá zpečetěno podáním ruky, přípitkem, někdy i polibkem.
Pozor na situace vzniklé pod vlivem alkoholu, může dojít k nabídce tykání a druhý den k velkému překvapení. Křestním jménem oslovujeme dobré přátele. Říkat někomu pouze příjmením je velmi nevhodné. Někdy oslovujeme křestním jménem a vykáme, například v kadeřnictví, kam chodíme pravidelně.

V restauraci, obchodech, dopravních prostředcích oslovujeme osoby pane vrchní, paní prodavačko, pane řidiči. Mluvíme klidně, zřetelně.

Důvěrná, domácká oslovení na veřejnosti nepoužíváme.

Platí pravidlo - oslovujeme osobu tak, jak si sama přeje.

 

Oslovování

slečna – velmi mladá dívka             vědecký pracovník – nejvýznamnější titul

paní – doktorka                                  politici a vojáci – rozlišujeme ženy a muže / plukovnice/

exelence - diplomat                          církevní titul – eminence, kardinál, papež
 

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Ladislav Špaček – Nová velká kniha etiky                       

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE