Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Co s tolika příbory, aneb chováme se podle etikety?


Ilustrační fotografie

Jídlo dozajista patří ke každodennímu rituálu, proto se málokdo zamýšlí nad tím, zda se u stolu chová správně.  Způsob stolovaní, je velmi důležitý. Oběd či večeře je často důvodem společného setkávání se s rodinou, přáteli nebo kulisou pracovní schůzky.

U stolu bychom měli sedět zpříma, neopírat se lokty o stůl. Pokud zrovna nejíme, měly by být ruce na stole nebo jeho hraně v rozmezí mezi zápěstím a polovinou loketní kosti.

Nespolečenské je mít ruce v klíně pod úrovní stolu. Při jídle by se ruce neměly opírat o stůl, lokty bychom měli držet u těla, abychom nestrkali své sousedy. U stolu začíná jíst hostitelka, doma je to maminka. Děkujeme jí tím za pohostinnost.
Látkový ubrousek se pokládá na klín. Po jídle ho složíme a položíme na stůl vedle talíře. Papírový ubrousek se na klín nedává, nechává se ležet na stole vlevo, protože pravou rukou se jí častěji. Po ukončení oběda ubrousek složíme a odložíme do talíře.

Pijeme jen, pokud nemáme sousto v ústech. Polévku nevyjídáme až do dna. Údery o dno talíře jsou nevhodné. Lžíci od polévky necháváme na talíři, pokud máme misku s podšálkem, odkládáme lžíci na podšálek. Pokud je oběd o více chodech, používáme i více příborů. Právě podle počtu příborů, poznáme počet chodů.

Příbory při jídle odebíráme zvnějšku, směrem k talíři. Jejich okraj má být asi dva centimetry od hrany stolu. Vidličky patří doleva, lžíce a nože doprava, nože ostřím k talíři. Nad talířem bývá příbor na sýr a ovoce, lžička na kompot (střenkou doleva), dezertní vidlička (střenkou doprava).
Konce rukojetí příborů opíráme o středy dlaní a ukazováčky máme položené na horní části nože a vidličky. Hroty vidličky máme směrem dolů. Máme-li jídlo, které není třeba krájet nožem, položíme ho na okraj talíře ostřím k sobě.

lžíce: polévková, dezertní (menší než polévková), kompotová s kulatou špičkou, zmrzlinová ve tvaru lopatky
lžíce na nápoje: čajová lžička (největší), kávová lžička (střední), mocca lžička (nejmenší), limonádová lžíce s dlouhou rukojetí
příbory: masový příbor, rybí příbor, dezertní příbor, koktejlový příbor (moučníková vidlička a kávová lžička), moučníkový příbor (dezertní vidlička a lžíce)
speciální příbory: trojzubá vidlička, případně nůž s oboustranným ostřím (na ústřice), kleštičky a dvojzubá vidlička (na raky), jídelní tyčinky
servírovací příbory: velká lžíce, velká dvojzubá vidlička, dranžírovací nůž, salátová lžíce, naběračka, kleště, lopatka (na ryby, chřest, led).

Odložíme-li vidličku a nůž do talíře tak, že jejich špičky míří k sobě (ostří nože je do talíře a hroty vidličky jsou dolů) je to známka toho, že budeme v jídle pokrčovat. Pokud se příbor složí stejně do prázdného talíře (hroty vidličky jsou však nahoru), dáváme najevo, že bychom chtěli přidat. Rovnoběžným složením příboru přes talíř, říkáme, že jsme dojedli.

Sklenice patří na stůl vpravo, nad špičku nože. Staví se zprava doleva v pořadí, v jakém budou podávány nápoje. Kávový šálek přidáváme po jídle a zároveň odklízíme sklenice na nápoje. Zůstává pouze sklenice na vodu.

Zajímavost – na mysliveckých slavnostech se sklo pokládá na levou stranu a to proto, že si myslivci připíjejí vždy levou rukou

Prohřešky u stolu
Nevhodné je například při držení příboru nebo šálku zdvižený malíček. Solit nebo kořenit jídlo před tím, než ho ochutnáme projevem nedůvěry ke kuchaři. Horké jídlo by se nemělo foukat.

„Jídlo a pití základ všeho živobytí″.

Zdroje:
Slon v porcelánu, aneb, Jak se neztratit v labyrintu etikety, Špaček Ladislav
Nikdo nejsme dokonalí, Vladimír Fanta

Autor: Katka K.

Ostatní

Výzdoba stolu a servírování

Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.

čtěte více...

Prostírání stolu

Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.

čtěte více...

Zasedací pořádek při společenském stolování

Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.

čtěte více...

Je důležitý podšálek u podávání kávy a čaje?

Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.

čtěte více...

Ovoce na talíři, jak ho správně jíst dle etikety

Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.

čtěte více...

Moučníky, sýry, fondue nebo tatarský biftek: Jak je správně jíst?

Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?

čtěte více...

Kosti na talíři a použití párátka: Jíme kuřecí stehýnko v ruce?

Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.

čtěte více...

Zacházíme správně s příborem?

Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.

čtěte více...

Orientální hůlky ruku v ruce se suši

Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.

čtěte více...

Nikdo není dokonalý, aneb nehody ve společnosti

Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.

čtěte více...

Recepce: Co si obléknout, jak se správně chovat?

Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.

čtěte více...

Společenské stolování: Jíme správně pečivo, polévku nebo vejce?

Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.

čtěte více...

Slovník kulinářských pojmů: Co nás může v jídelníčku překvapit?

Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.

čtěte více...

Jak správně jíst těstoviny, brambory nebo chřest?

Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.

čtěte více...

Plody moře II.: Další vybrané kousky. Jak je správně konzumovat?

Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.

čtěte více...
Více z kategorie etiketa naleznete ZDE