Raut je jednou z forem společenského setkávání, za účelem nabídky občerstvení. Bývá součástí premiéry, oslavy, recepce, vernisáže, tiskové konference atd.
Většinou se koná ve větší místnosti, na sále nebo i na zahradě. Občerstvení bývá podáváno, formou bufetových (švédských) stolů. Hosté se sami obsluhují. Může se konat v denních i večerních hodinách. Akce tohoto typu je často příležitostí k seznamování se a navazování nových kontaktů.
Nabídka jídel bývá uspořádána dle chodů při stolovaní, od předkrmů až k dezertům. Součástí nabídky bývají často sýry, uzeniny, saláty, ovoce, pečivo, mini zákusky, ale i některá, jednoduchá, teplá jídla např. řízky, kuřecí mini – špízy. K dispozici jsou i nápoje (víno, džus, voda, pivo).
Není nutné dodržovat posloupnost v menu, některé jídlo můžeme vynechat, naopak některé jídlo si můžeme dát dvakrát. Důležité je, dodržet kultivované nabírání pokrmů k čemuž slouží tzv. překládací příbor, nebo kleštičky. Nikdy nenabíráme jídlo svou vlastní vidličkou. Pokud nám dělá problémy držet překládací příbor v jedné ruce, můžeme pokrm nabírat s vidličkou v jedné ruce a lžící v druhé tak, že pokrm podebereme lžící a vidličkou naplocho přidržujeme. Nikdy vidličkou do jídla nepícháme.
Příbor odkládáme vypouklou stranou nahoru, na okraj talíře. Některá teplá jídla nandávají profesionální kuchaři.
Překládací příbor se skládá ze lžíce a vidličky. Vidlička je vložená naplocho do prohlubně lžíce.
Lžíci s vidličkou uchopíme tak, že držíme lžíci vespod a mezi lžíci a vidličku dáme prostředník. Takto nám vzniknou ony „kleštičky″.
Každý pokrm by měl mít svůj vlastní překládací příbor, aby se chutě nepromíchaly. Nabírat bychom si měli jen menší množství, abychom nevypadali nenasytně. Také proto, aby nám jídlo nepadalo z talířku. Pokud si jídlo nandáme, od rautového stolu se vzdálíme, aby se také ostatní hosté mohli občerstvit. Máme-li nabranou svou porci jídla, stojíme u recepčních stolků (vysoké, malé stolky) u kterých jíme ve stoje. Pokud stolky nejsou, jíme ve stoje s talířkem v jedné ruce s vidličkou v druhé.
Podle možnosti, kde budeme jíst, volíme vhodně, vybraná jídla (ve stoje bez stolku nemůžeme použít nůž).
Samotný raut se většinou nezahajuje, jen pouze v případě pokud se jedná o slavnostnější charakter. Takovýto raut se zahajuje zpravidla proslovem a přípitkem a nazývá se „recepce″.
Autor: Katka K.
Zdroje: Nová velká kniha etikety, Ladislav Špaček
Wikipedie
Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. svatební, silvestrovská, štědrovečerní diplomatická nebo smuteční.
čtěte více...Pěkně a vhodně připravený stůl na oběd nebo večeři by nám měl navodit slavnostní náladu. Neměl by chybět ubrus a to nejlépe bílý, aby neodváděl pozornost od naaranžovaných pokrmů na talíři.
čtěte více...Chystáme-li se ke společenskému stolování, měli bychom vědět něco málo o zasedacím pořádku. Ať jsme hostitelé nebo hosté, platí vždy určitá pravidla.
čtěte více...Ať si kávu nebo čaj dáváme během zaměstnání, návštěvy restaurace nebo přátel, stále bychom měli dbát, na pravidla etikety a vědět jak správně s šálkem a lžičkou zacházet.
čtěte více...Ve společnosti ovoce většinou jíme s použitím příboru. Jsme-li obratní, pak nám postačí jedna ruka s použitím nože v ruce druhé. Je-li na stole finger-bowl, můžeme ovoce jíst pomocí prstů.
čtěte více...Moučník, fondue, tatarský biftek jsou další z řady jídel, kterým bychom měli věnovat pozornost, volíme-li příbor, který se chystáme použít. Jíme podle etikety?
čtěte více...Držíme správně číši vína a můžeme držet kuřecí stehýnko v ruce? Chystáme-li se jíst kuřecí stehýnko, víceméně je povoleno jej uchopit do ruky, ovšem pouze v případě je-li po ruce finger - bowl.
čtěte více...Dnes si život bez klasického příboru nedovedeme představit. Právě proto bychom měli vědět jak správně příbor používat. Máme-li v menu jídlo, u kterého není třeba příborový nůž (rizoto, čínská či thajská jídla, těstoviny, soté), můžeme vidličku držet v pravé ruce.
čtěte více...Pokud si dáváme japonskou, nebo čínskou specialitu v evropské restauraci s jídelními hůlkami nám přinesou i klasický příbor. Jednou ze specialit, ke kterému je běžné používat jídelní hůlky je suši.
čtěte více...Než vyrazíme do společnosti, měli bychom se na to náležitě připravit po stránce vzhledové. Ve společnosti se vyhýbáme takovým činnostem, u kterých by se nám snadno mohla nějaká nepříjemná nehoda stát.
čtěte více...Příležitost k navázání nových kontaktů, může být společenská akce, kterou nazýváme recepce (přijetí). Recepce se může konat v kteroukoli denní dobu.
čtěte více...Ať se jedná o pečivo, polévku, ovocný kompot, nebo třeba vejce, stále platí určitá společenská pravidla, na která bychom při stolovaní neměli zapomínat.
čtěte více...Vždy se můžeme v jídelním a nápojovém lístku setkat s některými kulinářskými výrazy, které nám mohou být cizí. Zde některé z nich máme.
čtěte více...Chystáte si dát k obědu těstoviny, brambory nebo třeba chřest. U každého jídla je třeba vědět, jak správně použít příbor, abychom se řídili podle pravidel etikety.
čtěte více...Máme mořské lahůdky jako ústřice, kaviár, raky nebo žabí stehýnka, které nás mohou na talíři zaskočit. Při servírování ústřic by na stole neměl chybět speciální nožík s ostrou čepelí a vidlička s ostrým krajem.
čtěte více...