Přeji dobrý den vám stálým, ale i vám svátečním návštěvníkům těchto webovek, které v sobě skrývají spousty rad, cennějších nad zlato a jestliže jich já i vy plně využijeme, mnohé nám často velice usnadní život.
Některé receptíky nás zbaví hladu, jiné zaženou mlsnou našich žaloudků. Ale určitě nás nerozhněvají, pokud si některé z nich dle návodu samy připravíme. Protože takovýchto receptíků mám doma spousty a nevím, jestli se rozhodnu zrovna tím správným směrem, aby to vás jakožto čtenáře zaujalo, uvítám proto každou reakci od vás čtenářů, a náměty, na co vy byste zrovna měli chuť si uvařit.
Všimla jsem si, že na mé minulé příspěvky bylo již reagováno některými čtenáři, a to celkem překvapivě docela
pozitivně, proto bych ráda, aby jejich počet den ode vzrůstal a o tento nárust jsem se mohla částečně i já přičinit.
Je libo jídlo sladké, slané, hořké, či snad kyselé chuti? Co člověk to asi jiný názor. Já osobně spapkám vše, co si připravím. To co mi, jak se lidově říká nejede, to zkrátka nevařím. Ale na druhou stranu, chce-li třeba můj drahocenný manžel pokrm, který mi zůstává v ústech viset a dál se za boha nemůže dostat, jsem i v tomto směru tolerantní a byť jsem toto jídlo ještě nikdy nevařila, nalistuji kuchařku, jakožto knihu, nebo rozbalím počítač, receptík nastuduji a pokrm je za nedlouho před manželem na stole.
Jelikož mám otce a celou jeho příbuzenskou větev ruské národnosti, před 10 lety jsem se provdala za muže svých snů, který je zas s celou jeho větví národnosti slovenské a já jsem původem Češka, asi není třeba nějak
zvlášť dokazovat, že náš jídelníček je rozmanitý a zastoupený několika oblastmi.
Zde stoprocentně platí pořekadlo, že LÁSKA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM.
Máte-li doma takové jedlíky, specializované převážně na sladké jako já, upečte jim tento lahodný
Tetin závin
Na něj budete potřebovat:
500 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1 lžičku soli
2 vajíčka
hrstka cukru
3 lžíce sladké šlehačky
1/2 hrnku rozpuštěného tuku (hera, máslo, sádlo- namíchat)
Pozor na rozpuštěný tuk. Při spojování s ostatními surovinami v těsto, musí být naprosto studený, jinak se může stát, že se vám těsto bude drolit a nepůjde za žádnou cenu vyválet!!!
Když toto vše dodržíte, získáte opravdu velmi lahodné těsto, které po vyválení poklaďte jablky, rozinkami, kousky ořechů, vanilkovým cukrem, skořicí, zakápněte trochou rozpuštěného másla,není od věci do něj kápnout kapku rumu. Povrch ještě posypte strouhankou a poté zabalte. Než závin vložíte do trouby potřete jej rozpuštěným tukem
/máslo, sádlo/. Ke konci pečení přetřete ještě rozšlehaným žloutkem.
Dodržíte-li tento postup, získáte takovýto výtečný a lahodně chutnající závin. Fakt nemá chybu.
Ještě několik rad k tomu závinu:
Jablka do štrúdlu vždy raději pokrájím na malé kousky nožem. Jablka strouhaná na struhadle pouští příliš vody a to pak ovlivní i výslednou chuť a finální kvalitu závinu.
Tento závin je možné rovněž poklást vrstvou tvarohu, který jsme předem smíchali s práškovým cukrem, dle chuti,
na něj lze položit řadu půlených kompotovaných meruněk.
S pozdravem
Autor: LIPČICE
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...