Tradiční svíčková je to, na co se vždy těším a mám-li to štěstí, že máme zvěřinové maso o to víc. Vaří tradičně, můj báječný manžel, který je zároveň vášnivý myslivec a ze zvěřiny umí opravdu povedené dobrůtky, zde je jedna z nich.
Co budete potřebovat:
1 kg kančí kýty
1 menší, nebo ½ většího celeru
4x petržel
8x mrkev
1x cibule
citron
smetana na omáčky
špetka tymiánu, 10x celý černý pepř, 10x nové koření, 3x bobkový list, 10x jalovec
2 lžíce másla
sůl
špek
cukr
ocet
brusinky
Houskový knedlík:
½ kg polohrubé mouky
hrnek mléka
1 vejce
1 houska nebo rohlík (lepší starší)
½ droždí
sůl
Postup:
Lák: 1 ½l vody + koření + nakrájená zelenina kromě cibule + 5 lžic octu povaříme 10 minut, odstavíme a teprve poté přidáme na plátky nakrájenou cibuli, 1 plátek citronu bez kůry a necháme vychladnout
Maso odblaníme, prošpikujeme, naložíme do vychladlého láku a necháme 2 dny naložené. Takto naložené maso vyjmeme, osušíme, osolíme a na másle ze všech stran osmažíme, aby se zatáhlo. Zeleninu scedíme a lák si necháme po ruce. Zeleninu vložíme do pekáče, na něj položíme osmažené maso a lehce podlijeme lákem. Pečeme pod pokličkou do změknutí. Během pečení podléváme lákem.
Po dopečení maso vyjmeme, uložíme v misce na teplé místo, ze zeleniny vybereme kuličky koření a zeleninu se zbylým lákem rozmixujeme. Přivedeme k varu. Mezitím si připravíme karamel. Tři lžíce cukru dáme do kastrůlku a necháme zkaramelizovat. Hotový je, když má světle hnědou barvu (nesmí se připálit). Hotový karamel nalijeme do omáčky a za stálého míchání necháme rozpustit. Povaříme, a zjemníme smetanou, dochutíme solí, případně cukrem a citronovou šťávou.
Podáváme s houskovým knedlíkem brusinkami a šlehačkou.
Omáčka při tomto množství zeleniny je po rozmixování většinou dostatečně hustá, pokud by tomu tak nebylo, je možná zahustit hladkou moukou promíchanou s vodou, ale jen malé množství mouky.
Houskový knedlík:
Mouku dáme do větší misky a osolíme. Ve větším hrnku si ohřejeme mléko, přidáme droždí a důkladně promícháme. Připravený kvásek přilijeme do misky s moukou a přidáme jedno celé vejce. Vypracujeme těsto, pokud by se lepilo na mísu, můžeme přidat trochu mouky. Poté necháme vykynout.
Po vykynutí přeneseme těsto na vál a přidáme na kostičky nakrájenou housku. Do těsta housku zapracujeme. Poté vytvarujeme 2 knedlíky, necháme 5 minut odpočinout a poté vaříme na páře 20 minut.
Tip: Pokud jste zvyklí, je možné maso se zeleninou vařit v papiňáku, my raději pečeme.
Autor: Katka V.
Víte, že....
* Gurmánská společnost Kuchaři do domu – dodavatel kulinářských služeb a programů, workshopů,
elitních osobních kuchařů a cateringů.
* Provozujeme největší seznam www.KuchariDoDomu.cz špičkových osobních kuchařů ČR,
členů Národního týmu AKC ČR a mistrů světa 2018, mediálně známých kuchařů z TV,
lektorů vaření, gastroporadců, cateringových firem, stylových restaurací a gastrostudií našich mistrů.
* K objednání na firemní, rodinné a společenské akce po celé ČR.
* Sami si vyberete šéfkuchaře, catering, kulinářský program a nejlepší nabídku.
* Zajišťujeme originální programy na firemní akce - kurzy vaření, workshopy, live cooking, exkluzivní catering,
kuchařská show, degustační večeře, 25 světových kuchyní, tematické večery, kompletní catering do 2000 osob.
* Produkci eventů na klíč, gala večerů, recepcí, konferencí, festivalů se známými producenty TV NOVA, ČT 1 a TV PRIMA.
* Vaříme u zákazníka nebo zajistíme stylové prostory.
DÁRKOVÉ POUKAZY - GURMÁNSKÉ ZÁŽITKY
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...