Švestková povidla
3 kg vyzrálých, hodně sladkých švestek, 300 gramů cukru, 350 ml octa
Oprané švestky zbavíme pecek. Někdo odpeckovává ve slabých gumových rukavicích, protože švestky nám zbarví ruce na několik dní. Plody nakrájíme na drobnější kousky, někdo je i umele, což je lepší, ale dosti pracné. Pokud je pokrájíme, zalijeme 150 ml octem a necháme do druhého dne. Ty umleté můžeme začít hned vařit, přidáme také ocet nebo šťávu ze dvou citronů. Podle chuti lez přidat i špetku namleté skořice, hřebíčku či badyánu. Oslazenou hmotu vaříme na mírném ohni přibližně dvě hodiny. Ta správně uvařená, hustá, by měla z vařečky odkapávat. Zavařování není třeba, horká je plníme do sklenic, můžeme zakápnout rumem, aby vydržela déle, a pečlivě uzavřeme. Díky vysokému obsahu cukru a pektinu nám povidla vydrží i několik let.
Moje maminka pekla povidla v troubě při 220°C. Švestky vložila do pekáče, pokapala octem, osladila polovinou předepsaného cukru. Asi po 30 minutách pečení bez míchání dodala zbývající cukr a opět bez míchání dopekla 15 minut. Pak ochutila kořením - skořicí a hřebíčkem a rozmixovala. Kapka správných povidel by měla na talířku hned zhoustnout.
Klevela sterilovaná pouze obrácením
2 kg švestek, 400 až 450 g cukru, ocet, rum
Švestky omyjeme, vypeckujeme a vložíme do hrnce. Malinko podlijeme vodou a za stálého míchání vaříme. Když jsou švestky měkké a rozvařené, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Poté přidáme 3 lžíce octa nebo rumu. Hotovou klevelu plníme do připravených skleniček, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Necháme do vychladnutí.
Autor: , Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Zavařujeme ovoce a zeleninu
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. Kulinářské programy na firemní akce, večírky, teambuildingy.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.Kucharidodomu.cz
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...