Vánoce jsou svátky nejen typické na darování dárečků svým nejbližším, ale hlavně, a to ocení ze všeho nejvíc převážně muži, na spoustu lahodných pokrmů, navíc servírovaných tak trochu svátečněji.
O tom, co se bude právě servírovat, rozhoduje také oblast, ze které konkrétní muž či žena pochází.
Český člověk tuto tradiční kuchyni léta nějak nemění a snaží se její přípravu urychlit a omezit na opravdu pouze tradiční jídla. Večeři tvoří maximálně dva chody, a přes den se kolikrát nejí vůbec. U nás jsme se dlouhé roky drželi tradice, ráno lehká symbolická snídaně, ovšem žádné maso, salám, nic takového, přes poledne se nejedlo vůbec a hlavní jídlo přicházelo po úpěnlivém škemrání žaludku až o 18. hodině večerní, kdy byla tradiční štědrovečerní večeře.
Štědrovečerní večeři tvořila jako první chod - polévka.
Zpočátku se u nás dělávala polévka rybí, tu dělávala hlavně maminka. Uvařila rybí hlavu spolu s vnitřnostmi, kořením (pepř, sůl, bobkový list, nové koření, muškátový květ) - dle chuti, cibulí, přidala ještě trochu rybího masa, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Po uvaření vše opatrně obrala, abychom jako děcka náhodou nespolykaly nějakou tu kůstku. Pro tento případ nesměl na svátečním stole chybět kousek suchého chleba, jako preventivní první pomoc. Úplně na závěr celou polévku rozmixovala a zahustila připravenou jíškou z másla a hladké mouky.
Později jsem od svého strýce získala recept na velmi chutnou smetanovou polévku z králíka.
Vzhledově se tváří jak řidší svíčková omáčka. Oblíbila jsem si ji a po jiné polévce jsem pak na Štědrý den už ani netoužila. Chutnala všem a vzhledem k tomu, že jí stačí k večeři jen malinko, dělala se léta jen tato polévka.
Smetanová polévka z králíka
Na přípravu je potřeba:
asi 30 dkg kořenové zeleniny v zastoupení (mrkev, celer, petržel), asi 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list a trochu octa na dochucení, sůl, králičí maso, trochu mléka a hladké mouky a kysaná smetana.
Postup:
Uvařenou zeleninu rozmixujeme, vývar scedíme a zahustíme nepatrně mlékem a moukou. Přidáme zakysanou smetanu. Do polévky vložíme pokrájené maso, nemusí být úplně na drobno, mohou být i větší kusy.
A může se podávat!!! Dobrou chuť!
Druhý chod, obalovaného smaženého kapra, který se dělával jen jedenkrát do roka, jsem nesmírně zbožňovala.
K tomu ovšem máme každý jinou přílohu, a sice podle toho, kdo co rád.
Chleba, bramborový salát, bramborovu kaši, no prostě dle libosti vyhovím každému, vždyť je to přece otázka štědrovečerní večeře.
Jinak se ovšem prožívala štědrovečerní večeře za dětství a mládí mého manžela, který pochází ze Slovenska a tam se panečku dodržovaly tyto tradice úplně jinak. Vařilo a vypíkalo se téměř nepřetržitě po celé svátky. Hojnost jídla musela být po celý vánoční čas. Jenom na štědrovečerním stole muselo být minimálně 7 chodů. Na stole nesměl chybět med, ořechy, řízky, klobásy, bramborový salát, chleba, česnek.
Hlavním cílem však bylo naladit se na vánoční atmosféru, plnou klidu a pohody, zazpívat si koledy, zavzpomínat na blízké, kteří již nemohou svátky slavit s námi. Nebyly to svátky o bohatství a hojnosti darů, ale o tom jak i v bídě dokážou lidé sdílet společně lásku a přátelství. Chudoba nebyla sice stavem nějak zvlášť příjemným, ale lidé to stmelovalo k sobě daleko více, nežli dnes.
Mezi svátky se u manžela na Slovensku podávaly také pirohy.
Ty se dělávaly minimálně na 4 způsoby. Začala jsem je připravovat také a sice nasladko s tvarohem nebo povidly, a naslano - se zelím nebo brynzou.
Postup:
Základem této pochoutky je nudlové těsto, které připravíme z mouky a vody v poměru 2 : 1 (to je jen orientační poměr). Přesné množství se zjistí až při konkrétní přípravě, neboť dost závisí na tipu a kvalitě příslušné použité mouky. Těsto vyválíme, nesmí přeschnout. A tvoříme pirožky, buď pomocí formičky nebo vykrájením čtverců, které do středu naplníme náplní, přeložíme na půlku, aby jsme vytvořily pirožek trojúhelníkovitého tvaru. Ten potom vložíme do vroucí osolené vody a počkáme než hotové vyplavou na povrch.
Poté je vyjmeme z vody. Aby se nám neslepily k sobě, propláchneme je ihned pod studenou tekoucí vodou a poté polijeme rozpuštěným máslem.
Pirohy, které děláme naslano poléváme místo másla rozpuštěnou slaninou s osmahlou cibulkou. Na sladké pirohy je možno nakapat kysanou smetanu a posypat moučkovým cukrem či kakaem nebo grankem.
Autor: Lipčice
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí! Zajistíme také pěkné prostory na vaše akce.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...