Přeji všem krásné a pohodové odpoledne,
které je o to krásnější, pokud ho máte právě volné bez momentálně pracovních povinností.
Polévka je grunt a kdo ji nejí, je špunt. Tak přesně toto nám říkávaly naše prababičky, babičky a dnes to naším dětem vtloukají do hlaviček naše maminky, coby zase jejich babičky. Přiznám se, že jsem tomuto rčení příliš dlouho pozornosti nevěnovala, polévka pro mne bylo něco, po čem se tloustne, postava se ve vrchní části zaobluje a váha pak neskutečně roste směrem nahoru.
Zlom nastal prakticky v období, kdy jsem se vdala a pak i krátce po něm, co se nám narodila dcerka. Na polévkách nám takřka vyrostla.
Manžel byl dlouholetým zaměstnancem ve stavebnictví, v oboru klempířském, a kdo se jen trochu zamyslí nad prací s plechem, určitě mi dá za pravdu, že síly tady bylo pořád zapotřebí. Pokaždé, když dorazil z práce vyčerpaný domů, a i teď téměř v důchodovém věku, ihned po příchodu neopomněl položit tutéž otázku: "Jakou dnes máme polévku?"
Musím přiznat, že zpočátku byla pro mne tato otázka zcela zapeklitá a odpověď ode mne na ni snad ještě zapeklitější. Zpočátku bývala má odpověď tak trochu záporného charakteru, neboť jsem tuto složku nepovažovala příliš za nutnou.
Ale jelikož jsem na manželovi viděla, že polévky opravdu potřebuje, začala jsem se jejich přípravě věnovat trochu více. Dcerka si je také velice oblíbila a díky jejich pravidelné konzumaci vypadá dnes opravdu velice zdravě. Druhý chod k obědu už manžel ani dcera mít nemusí, ale bez polévky nemohou existovat už ani jeden z nich.
Dnes byla na jídelním lístku naší rodinky polévka dršťková. Tuto polévku zásadně připravuji z hlívy ústřičné. Je zdravější, lépe stravitelná a nám i více chutná.
Recept na ni máte zde:
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Budete potřebovat:
10 dkg slaniny
1 cibule
2 lžíce mrkve
2 lžíce petržele
1 lžíce celeru
3/4 l vývaru
2 lžičky mleté papriky
7 stroužků česneku
5 ks pepř
8 ks nového koření
1 lžičku podravky
1kostka masoxu
125 g kysané smetany
Postup:
Slaninu rozpustíme a na ni osmahneme pokrájenou cibuli do zlatova, na ni vložíme postrouhanou mrkev s celerem a petrželí, posypeme mletou paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme hlívu a chvilku pdusíme doměkka. Dochutíme zbylým kořením, česnekem, pepřem, novým kořením, podravkou. Na závěr zahustíme jíškou a celé zjemníme kysanou smetanou.
Na závěr polévku dochutíme solí a porce na talíři ozdobíme čerstvou zelenou petrželkou.
Přeji Dobrou chuť!!!
Autor: Lipčice
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí! Zajistíme také pěkné prostory na vaše akce.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...