OKURKY - CUCUMIS SATIVUS
Letošní jaro slibovalo velkou úrodu, stromy i keře byly samý květ. Jenže přicházelo léto, s ním sucho a i když z květů vyrostly plody, většina jich opadala. Tak máme na zahrádce neustále popadaná nedozrálá jablíčka, hrušky a švestky.
Daří se ale okurkám. Ty jsou ve skleníku a mají pravidelnou zálivku. Letošní úroda je opravdu bohatá. Díky draslíku dochází při konzumaci okurek k přirozenému odvodňování, doporučuje se lidem trpícími dnou a revmatismem. Vyživují nehty, vlasy i zuby, podporují činnost žlučníku, jater i ledvin. Mají nízkou energetickou hodnotu, proto jsou vhodné i při redukčních dietách. Naopak se jejich konzumace nedoporučuje při onemocnění ledvin, srdce, cév a žaludku.
Okurka pochází z Číny a Indie, má ráda vlhké a teplé podnebí. Obsahuje až 95 % vody, vitamíny a minerály, jako je jód a mangan, draslík, železo, hořčík, křemík a fluor.
Je vhodná nejen ke konzumaci, ale pročistí i pleť.
Pleťová voda z okurky se připraví velmi jednoduše. Nastrouháme si na struhadle okurku a počkáme, až pustí vodu. Přidáme trošku převařené vody, případně můžeme přecedit přes plátýnko.
Čistící maska z plátků okurek přiložených na tvář a krk nám osvěží pleť.
Okurková šťáva s vysokým obsahem draslíku uleví od bolesti dásní nebo poruchám krevního tlaku. Pomáhá při lámavosti vlasů a nehtů.
Největší radost z okurek máme v zimě, kdy je konzumujeme zavařené.
Na osvědčený nálev je potřeba:
6 l vody, necelé 2 l octa, 24 dkg soli, 56 dkg cukru, 80 tabletek cukerinu, 20 bobkových listů, 80 kuliček pepře, 60 kuliček nového koření a hořčičné semínko. Nálev povaříme 3 minuty.
Oprané okurky dáme do sklenic, můžeme přidat pokrájenou cibuli, mrkev a snítku kopru. Sterilujeme 10 minut při 75 °C.
Nálev postačí asi na 22 sklenic.
V parných dnech nás velmi osvěží okurkový salát. Jeho nálev je velmi chutný a příprava jednoduchá.
Na ½ litru vody dáme 4 zarovnané lžíce cukru, 4 lžíce octa a ½ lžíce soli.
Autor Eva Ch.
Zdsroj Wikipedie
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...