Jako malá jsem byla zvyklá na maminčinu vánočku, kterou obratně dokázala upéci bez zaváhání. Mě však vždy fascinovalo, jak z takové nijaké hroudy těsta vytvoří něco tak pěkného a hlavně chutného.
Tohle nikdy nedokážu a ejhle je to tu, peču vánočku již třetím rokem a daří se. Překvapivě to není zas tak těžké, jak se mi původně zdálo. Výsledek stojí za to, není totiž nad pravou domácí vánočku.
Budete potřebovat:
350 g hladké mouky
85 g cukru krupice
20 g droždí
180 ml mléka
3 žloutky
2 lžičky vanilkového cukru
2 lžičky strouhané citronové kůry
100 g másla
50 g rozinek
50 g plátků mandlí
1 vejce na potření
Postup:
Ve větším hrnečku si ohřejme malé množství mléka (1 dcl) a přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, žloutky a vykynutý kvásek. Mírně promícháme a přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Prohněteme, až nám vznikne vláčné těsto. Zpracované těsto posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 50 minut. Poté těsto znovu prohněteme a necháme dalších 30 minut kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme mandle a rozinky a necháme dalších pár minut odpočinout (10 minut).
Těsto si rozdělíme na 9 stejně velkých dílků a vytvarujeme si z nich stejně velké i široké prameny.
Na vál si položíme čtyři prameny, na konci je spojíme přimáčknutím a proplétáme, na druhém konci opět přimáčknutím spojíme. Tím nám vznikne nejširší základ pro vánočku, který přeneseme na plech.
Poté ze tří pramenů uděláme druhý díl, stejným způsobem a položíme na základ. Poslední dva prameny stočíme k sobě, položíme na vánočku, konce pramenu mírně natáhneme a přimáčkneme pod spodní části. Poté vánočku propíchneme špejlemi, aby díly držely u sebe a nesjely nám. Vánočku necháme dalších 25 minut kynout. Na závěr ji potřeme ušlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 25 -30 minut.
Dobrou chuť!
Autor: Katka V.
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, zábavný teambuilding, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu se svými hosty! Bez práce! ŠETŘTE SVŮJ ČAS, PRÁCI, STAROSTI, PENÍZE!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
V útulném soukromí se oslava vyplatí! Zajistíme také pěkné prostory na vaše akce.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...