Kynuté knedlíky s jahodovým přelivem po Dubnicku je léty vyzkoušený a oblíbený recept mojí maminky. Vařila nám ho už jako malým dětem a stále se k němu rádi vracíme. Jahody bývají letní pochoutkou a v tomto podání, jsou opravdu báječné.
Budete potřebovat:
Těsto:
500 g polohrubé mouky
½ droždí
250 ml mléka
½ lžička cukru
1 vejce
Poleva:
450 g čerstvých jahod
150 -200 g cukru
1 smetana
Postup:
Ohřejeme si mléko a odebereme menší množství, do kterého rozdrolíme droždí a přidáme ½ lžičky cukru. Necháme vzejít kvásek. Do misky si mezitím připravíme mouku, do které uděláme důlek a rozklepneme celé vejce. Poté přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Pokud by bylo řidší, přisypeme trochu mouky. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy. Poté jej necháme vykynout.
Do kastrolu nalijeme vodu a dáme vařit. Je potřeba, aby byla voda připravená (vroucí) když budeme tvarovat knedlíky.
Dalším krokem v době kynutí těsta je příprava polevy. Omyté čerstvé jahody dáme do mísy a ručně rozmačkáme nejlépe mačkadlem na brambory. Dají se i mixovat, ale není to ono. Je lepší, když jsou v polevě kousky jahod. Do jahod přidáme cukr a smetanu. Množství cukru je na každém z nás, raději dát méně a postupně přisladit. Vždy záleží na kvalitě a sladkosti jahod. Hotovou polevu dáme do lednice vychladit.
Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na moukou vysypanou pracovní plochu, rukou vytvoříme plát silný cca 2 cm a skleničkou (průměr cca 8 cm) vykrajujeme kolečka. Poté rukou vytvarujeme knedlík.
Do hrnce dáváme knedlíky co nejdříve po vytvarování, aby dál příliš nevykynuly. Vaříme asi 7 minut. V polovině vaření knedlíky ve vodě obracíme. Po vyjmutí knedlíky HNED dvěma vidličkami roztrhneme (otevřeme, aby se nesrazily).
Knedlíky se podávají horké, ale polité vychlazenou polevou. Pokud si ale chceme, dát za horkého počasí osvěžující dezert, dají se jíst také studené.
Autor: Katka K.
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
Potřebujete kuchaře nebo catering? Záleží Vám na úspěchu akce? NENAMÁHEJTE SE S PŘÍPRAVOU OSLAVY! UŽIJTE SI SE SVÝMI HOSTY!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více mistrům kuchařům a firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE - www.Kucharidodomu.cz
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...