Hovězí maso se na našem stole často nevyskytuje, máme-li však občas nějaký ten kousek dobrého hovězího, volba co uvařit je jasná. Guláš nebo španělský ptáček je také na seznamu pochoutek z hovězího masa, rajská je však na stupni vítězů u celé naší rodiny.
Většinou se k přípravě rajské omáčky používá zadní hovězí maso, já však s oblibou používám kližku, tedy maso „šťavnatější“.
Budete potřebovat:
1 kg hovězího masa
500 g pasírovaných rajčat (v krabičce)
1 rajčatový protlak (v plechu)
2 cibule
máslo
sůl
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
hladká mouka na zahuštění
cukr na dochucení
skořice
šťáva z citrónu
Houskový knedlík:
½ kg polohrubé mouky
hrnek mléka
1 vejce
1 houska nebo rohlík (lepší starší)
½ droždí
sůl
Postup:
Na másle usmažíme dozlatova, na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso nakrájené na větší kousky (porce cca 100-150 g). Maso osolíme a osmahneme z obou stran. Dusíme ve vlastní šťávě. Když se maso začne mírně přichytávat, zalijeme studenou vodou, aby bylo ponořené. Přidáme koření a vaříme do změknutí. Poté maso vyjmeme, dáme do mísy a uložíme na teplé místo. Vývar scedíme a cibuli do vývaru propasírujeme. Přidáme rajčata, protlak a přivedeme k varu.
Zahustíme moukou smíchanou s vodou. Dochucujeme cukrem. Záleží na chutí každého zvlášť. Naše rodina má radši sladší rajskou, takže dávám až 4 lžíce cukru. Na závěr přidáme trošku skořice a lžičku citronové šťávy.
Houskový knedlík
Mouku dáme do větší misky a osolíme. Ve větším hrnku si ohřejeme mléko, přidáme droždí a důkladně promícháme. Připravený kvásek přilijeme do misky s moukou a přidáme jedno celé vejce. Vypracujeme těsto, pokud by se lepilo na mísu, můžeme přidat trochu mouky. Poté necháme vykynout.
Po vykynutí přeneseme těsto na vál a přidáme na kostičky nakrájenou housku. Do těsta housku zapracujeme. Poté vytvarujeme 2 knedlíky, necháme 5 minut odpočinout a poté vaříme na páře 20 minut.
Dobrou chuť!
Autor: Katka V.
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...