Každý z nás to zná. Občas se nám stane, že dojde pečivo a do obchodu z různých důvodů nemůžeme. Jenže co dělat. Já osobně si život bez pečiva nedokážu úplně představit. A co mám ze všeho nejraději? Když se mi vůně čerstvě upečeného chleba line celým bytem a děti se hádají o patku. Vždycky mi to připomene dětství…
Přitom i pokud nejsme zdatné pekařky, zcela jistě zvládnete tenhle skutečně nenáročný a chuťově vynikající chleba, který hlavně uděláte téměř bez práce a můžete ho dochucovat podle toho co máte rádi. Jenom pozor!!! Většinou Vám do druhého dne nezůstane.
Budete potřebovat:
• 2 hrnky hladké mouky
• 1 hrnek žitné chlebové mouky ( v případě, že doma nemáte, lze nahradit hladkou moukou)
• 1,5 lžičky sušeného droždí
• 1,5 lžičky soli
• 1 lžička drceného kmínu nebo chlebového kořen
• 1,5 hrnku syrovátky nebo vody
Postup:
Všechny suroviny dáme do mixeru a hnětací metlou zpracujeme těsto. Pokud volíme možnost ochucených chlebů – ořechový, cibulový, slaninový apod. Přimícháme surovinu dle naší chuti do chleba, právě v téhle fázi.
Konzistence těsta je trochu řidší, takže se nelekneme, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 4 hodiny kynout na teplém místě.
Do trouby vložíme hrnec i s poklicí nebo skleněnou zapékací mísu včetně víčka a zapneme ji na 230°C. Důležité je aby nádoba, ve které budeme péct chleba, aby byla rozpálená.
Těsto na chleba stěrkou nebo vařečkou přendáme do rozpálené nádoby a přikryté pečeme asi 30 minut. Poté odkryjeme, potřeme vodou a dopékáme zhruba dalších 15 minut.
Chleba po upečení vyndáme z nádoby – je potřeba jej položit na mřížku nebo jakoukoliv podložku, která je udělaná tak, aby chleba mohl zespodu chládnout. Nechceme přece, aby došlo k zapaření chleba. A a pak už nám nezbývá než počkat, dokud nevychládne.
Dobrou chuť!
Autor: Cibulička
TIP:
Kuchaři do domu jsou ověření osobní TOP kuchaři, osvědčené cateringové firmy a stylové restaurace s VIP kuchaři.
Objednejte: www.Kucharidodomu.cz. Celá ČR. Firemní a rodinné akce, společenské události, 25 světových kuchyní, food festivaly, kurzy vaření, cooking show, dárkové poukazy.
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...