Cuketa se konzumuje převážně tepelně upravená, méně často syrová. Chuť má nevýraznou, je dobře ji okořenit výraznými bylinkami, například česnekem. Dá se vařit, dusit, zapékat, plnit, grilovat, přidat do pizzy, salátů, knedlíků či bábovek.
Ve Francii jsou oblíbené cuketové plněné květy nebo jako hlavní přísada do ratatouille.
Nejlepší je sklízet menší, asi 25 centimetrové cukety, které nemají plně vyvinutá semínka, ty se pak nemusí ani loupat. Čím více sklízíme, tím více rostlina plodí.
Menší cukety jsou chuťově nejlepší, pokud ale máme starší a větší kus, před tepelnou úpravou ji oloupeme, ztvrdla by, a vydlabeme semínka.
Receptů z cuket najdeme nepřeberné množství. Zkuste třeba
Cuketový guláš
Budete potřebovat:
1 kg cukety, 100 ml smetany ke šlehání, cibule, 4 stroužky česneku, masox, 2 lžíce oleje, 1 lžička červené sladké papriky, 3 lžíce světlého piva, 1 lžíce rajského protlaku, lžíce hladké mouky, 300 ml vody na vývar, 1 lžička vegety, olej na restování, sůl, pepř.
Postup:
Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli s kostičkami cukety. Přidáme papriku, protlak, prolisovaný česnek, zalijeme pivem a vývarem z masoxu. Po 10 minutách přidáme smetanou, ve které je zamíchaná mouka. Dochutíme solí, pepřem, vegetou. Jako přílohu můžeme zvolit těstoviny nebo brambory.
Cuketové muffiny
Budete potřebovat:
1 hrnku nastrouhané cukety, 2 vajec, lžíce nasekané petrželky, 200 ml podmáslí, sladké papriky, lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, 280 g hladké mouky, 100g cihly, 5 lžic oleje, 1 jarní cibulky, tuku na vymazání a strouhanky na vysypání.
Postup:
Formu na muffiny vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Nasekáme cibulku, rozpustíme máslo, nastrouháme sýr. V míse promícháme mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva a papriku. Podmáslí s vejci ušleháme v misce, přidáme rozpuštěné máslo, cuketu, petrželku a vše vlijeme do mouky. Promícháme. Těstem naplníme košíčky, které pečeme 20 minut v předem vyhřáté troubě. Před vyklopením necháme ještě asi pět minut chladnout.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Kuchařka naší zahrady
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, garden párty?
NEMÁTE ČAS? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Užijte si oslavu bez práce a UŠETŘTE SVŮJ ČAS!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.Kucharidodomu.cz
Máte rádi brokolici? Vyzkoušejte lahodný recept na brokolici zapečenou se smetanou a muškátovým oříškem. Je opravdu delikátní. Tento recept budete rádi a často vařit.
Velmi oblíbený recept pro milovníky pečených žeber nebo kuřecích paliček. Osvědčený a vyzkoušený recept. Tímto klasickým výborným receptem nikdy nic nezkazíte.
čtěte více...Šťavnatá krkovička pečená s lečem, šunkou, slaninou, sýrem má pikantní chuť. Tento recept milují ti, kteří upřednostňují krkovičku přesto, že patří mezi tučnější, ale šťavnatý druh masa. Vyzkoušejte recept!
čtěte více...Nejlepší kefírovka, kterou jsem z mnoha receptů ochutnala. Receptů na kefírovou buchtu je nepřeberné množství. Žádný mě nenadchnul. Až na tento výborný recept. Vyzkoušejte ho!
čtěte více...Milujete italskou kuchyni? Chutná rychlá jídla? Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte tento výborný domácí recept. Překvapí vás vynikající chuť. Nezapomeňte koupit pórek a nivu.
čtěte více...Milujete tyčinku Margot? Čokoládu? Přinášíme tip na skvělý nedělní moučník. Vláčný moučník má chuť právě jako tato tyčinka. Moučník na hrnky je rychle hotový.
čtěte více...Mexická quesadilla s kuřecím masem je oblíbeným pokrmem dospělých i dětí. Domácí je domácí. Rychlá příprava, čerstvé suroviny, vynikající chuť. Kaloricky i výživově přijatelné. Náplň obsahuje hodně zeleniny, kuřecí maso a zakysaný výrobek.
čtěte více...Milujete mák? Také nesnášíte suché drobivé buchty? Tento recept na hrnky mám od své dlouholeté kamarádky Zdenky. Překvapil mě svou vláčnostíí a jednoduchostí. Na návštěvě mi moc chutnal, tak jsem ji okamžitě požádala o recept.
čtěte více...Zdají se vám všechny bublaniny suché? Vždycky jsem je nesnášela, protože mi kousky vázly v krku. Luxusní rychlá vláčná bublanina je od kamarádky Petry. Od té doby pečeme bublaninu. Vyzkoušejte ji!
čtěte více...Rychlá výborná ovocná buchta. Bez vážení, na lžíce. Upečte si moučník rychle kdekoliv a kdykoliv. Ovoce se používá podle sezóny nebo použijete z mrazáku či zavařené.
čtěte více...Lámete si hlavu, co zase uvařit? Tento rychlý recept z jednoho pekáče využijete, když vám zbydou uvařené brambory od oběda. Jednoduchý chutný recept pro vaše mlsné jazýčky.
čtěte více...Bílá houbová polévka babičky Aničky je nejlepší na světě! Připomíná mi dětství. Žádnou lepší jsem nikde neochutnala a zatím tento recept nebyl překonán. Recept se předává z generace na generaci.
čtěte více...Oblíbená čokoládová hrníčková vláčná buchta nejvíce chutná našemu Honzíkovi. Milujete čokoládu? Vláčné moučníky? Tak tento recept je právě pro vás. Lahodná mléčná čokoláda a málo piškotu.
čtěte více...Vyzkoušíte TOP recept od nejpopulárnějšího televizního mistra kuchaře Jiřího Babici? Znáte pořady Babicovy dobroty a Babica vs Sapík?
Mistr kuchař připravil tento originální recept.
Jeden z nejoblíbenějších televizních kuchařů Jiří Babica je vyučen v oboru gastronomie. Praxi získal v nejprestižnějších hotelích jako Alcron, Palace, hotel Ambassador. Babicovy originální recepty jsou velmi oblíbené a chutné.
čtěte více...