Čokoláda „pokrm bohů″, jak si tuto dobrotu připravit doma.
Čokoláda tmavá, světlá, jahody v čokoládě, čokoládová poleva nebo čokoládový dort. Žádná z těchto pochoutek by se nám nedostala do ruky, nebýt stromu pod jménem „ kakaovník pravý″ původem z Jižní Ameriky. Plody kakaovníku jsou kakaové boby, ze kterých se následně vyrábí kakaový prášek a kakaové máslo. Právě tyto suroviny jsou důležité pro výrubu čokolády spolu s dalšími jako např. cukr, mléko, vanilka, sůl, oříšky atd.
Vyrobit si svou vlastní čokoládu občas napadne nejednoho kuchaře. Výroba domácí čokolády je totiž velmi jednoduchá a to hlavně díky široké nabídce kvalitních surovin, které jsou k tomu třeba.
Čokoláda se nám může hodit vždy, chystáme-li se pohostit dětské, ale i dospělé hosty. Často je domácí čokoláda podávána jako druh vánočního cukroví.
Základem je kvalitní tuk a kakao. Záleží, jaký druh čokolády se chystáme připravit.
Pro přípravu hořké čokolády nám postačí právě zmíněný tuk a kakao. Pokud by se nám tato čokoláda zdála příliš hořká, přidáváme práškový cukr. Cukr lze nahradit náhradním sladidlem ze stévie, či agáve. Do mléčné čokolády přidáváme sušené mléko.
Chceme-li, aby to byla ta pravá čokoláda, je vhodné použít kakaové máslo. Jako náhradní varianta nám dobře poslouží i ztužený tuk.
Několik typů na výrobu čokolády
Mléčná čokoláda
125 g moučkového cukru, 30 g práškového kakaa, 90 g ztuženého tuku, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička rumu.
Na vodní páře rozpustíme tuk, ale nikdy nevaříme. Přidáme smíchané suché ingredience a mícháme, než se vše spojí, poté přidáme na dochucení rum a odstavíme. Vléváme do připravených suchých formiček.
Mléčná čokoláda podruhé
150 g moučkového cukru, 50 g kakaa, 140 g ztuženého tuku, 75 g sušeného mléka
Postup stejný, jako u první čokolády.
Čokoláda z kakaového másla
100 g kakaového másla, 45 g kakaa, 100 g práškového cukru, 3 lžičky sušeného mléka, 1 plná lžička vanilkového pudinku
Do rozehřátého tuku přidáváme všechny ingredience (za stálého míchání) dokud se vše nespojí, poté horké lijeme do formiček.
Hořká čokoláda
125 g moučkového cukru, 65 g ztuženého tuku, 45 g kakaa, lžička rumu
Postup obdobný jako u předchozích čokolád.
Každá z těchto čokolád se dá vylepšit oříšky (různými druhy), nasekanou mátou, kandovaným ovocem, kokosem.
Pokud připravujeme čokoládu z kakaového másla, musíme počítat s nízkým bodem tání, zatímco čokoláda se ztuženým tukem má teplotu tání vyšší. Chceme-li, aby se čokoláda tolik nerozpouštěla, kombinujeme kakaové máslo se ztuženým tukem.
Zajímavost
Čokoláda obsahuje látky kofein a teobromin, které stimulují nervový systém a látka fenyletylamin podobný amfetaminu, podporuje a zvyšuje touhu milovat se.
Autor: Katka V.
TIP pro Vás: Plánujete oslavu? Nemáte čas? Záleží Vám na akci? Objednejte si profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy.
Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře.
Vyberte si mistra kuchaře na portálu: www.Kucharidodomu.cz. - největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR. ZADAT POPTÁVKU: ZDE
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.