Chlorid sodný, častěji nazývaný kuchyňská sůl v přírodě známý jako nerost „halit″. Pochutina, která je používána již odpradávna a je obsažena v téměř všech potravinách. V chemickém průmyslu se používá k výrobě sodíku, jedlé sody a kyseliny chlorovodíkové.
Pro většinu z nás sůl patří hlavně do kuchyně, tedy jako dochucovadlo, bez kterého by jídlo nemělo tu správnou chuť. Jsou, ale i jiné možnosti, kde nám sůl může být k užitku.
Jak zachránit přesolená jídla
Polévky a omáčky – můžete zředit vodou, vínem, mlékem nebo smetanou.
U zahušťovaných polévek – nastrouhejte syrový brambor.
Vývar – přidejte dva syrové bílky, které na sebe navážou sůl. Poté vývar přeceďte nebo použijte děrovanou lžíci.
Jiška
Mouka se nehrudkuje, pokud do ní předem přidáte špetku soli.
Mléko
Vaříte-li mléko a začne vám přetékat, stačí posypat solí.
Bradavice
Hořká sůl (síran hořečnatý) smíchaný s jablečným octem 1:4 podporuje hojení ran při léčbě bradavic.
Zánět dásní parodontóza
Roztok z 1 čajové lžičky kuchyňské soli rozpuštěné ve skleničce vody, pomáhá při potížemi s dásněmi.
Průjem
Do neperlivé minerální vody nebo černého čaje přidejte hroznový cukr a také špetku soli.
Senná rýma
Při svědění v nose si můžete pomoci výplachem kuchyňskou solí. Jednu polévkovou lžíci kuchyňské soli rozpustíte v 200 ml teplé vody. Doporučuje se, dělat výplach před spaním.
Tělový peeling
1 polévková lžíce mořské soli, 2 polévkové lžíce mandlového oleje a 10 kapek citronové šťávy -
nanášíme po koupeli na vlhkou kůži, poté znovu osprchujeme.
Koberec
Pro vyčištění a osvěžení koberce posypte vlhkou solí koberec, chvíli nechte působit a poté vysajte vysavačem.
Nové přírodní štětiny smetáku před prvním použitím, ponoříme do slané vody, vydrží vám déle.
Víno
Skvrny od červeného vína se zbavíte tak, posypete-li ji solí.
Koupelový závěs
Nový nebo čerstvě vypraný sprchový závěs namočte do slané vody, zamezí se tvoření plísní.
Oblečení
Chceme-li ochránit džíny před vyblednutím, vložíme je před praním do solného roztoku. 1 polévková lžíce soli, 1 litr vody.
Záclony
Prach ze záclon se lépe uvolní, namočíte-li je před praním do slané vody, stejně tak záclony zažloutlé od cigaretového kouře.
Koupelová sůl
Oživující koupelovou sůl - zavařovací sklenici naplňte do dvou třetin čerstvým, smrkovým jehličím a doplníme mořskou solí. Na teplém místě necháme 2 týdny louhovat (denně protřepeme). Poté dvě polévkové lžíce vložíme do plátěného sáčku a přidáme do koupele.
Okna
Lesk oken podpoříme přidáním soli do vody, kterou myjeme okna.
Dřevěné, kuchyňské prkénko
Pokud prkénko vydrhnete vodou se solí, zvýšíte jeho trvanlivost, působí zároveň jako prevence proti zárodkům, které se mohou vyskytovat ve spárách prkénka.
Proutěný nábytek
Vyčistíte vykartáčováním slanou vodou, poté opláchněte čistou vodou, nechte vyschnout na slunci a natřete citronovým olejem.
Stříbro
Litr vody, 4 kávové lžičky soli, 4 kávové lžičky sody -stříbro vložte na několik minut do roztoku, poté opláchněte mýdlovou vodou a vyleštěte jelenicí.
Zdroj: Tradiční řešení pro moderní život, Reader’s Digest
Autor: Katka K.
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.