Burčák je částečně zkvašený mošt z vinných hroznů, obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin s obsahem alkoholu okolo 1-7 %. Na trhu se prodává nejčastěji z bílých hroznů, ale i červený z modrých. Ten je ale spíše výjimečný.
Burčák se smí prodávat od začátku srpna až do konce listopadu. Toto ustanovení kritizuje evropská unie, jde prý o rozpor s pravidly volného obchodu.
Pravý burčák je vyroben výhradně z tuzemských hroznů. Ostatní výrobky musí být označeny titulem „částečně zkvašený hroznový mošt″. Z ovocných moštů byl na počátku srpna k dostání pouze tzv. višňák. Ten obsahuje množství antioxidantů, má tedy blahodárné účinky.
Před nepoctivci varuje Svaz vinařů. Před nákupem burčák ochutnejte a přičichněte. Bublá? Cítíte hrozny? Není příliš sladký ani trpký? Pak je v pořádku.
Burčák z bílých hroznů má mléčnou až nažloutlou barvu, je hustý, mírně zkalený kvasinkami. Můžeme vidět stoupající bublinky, protože stále kvasí.
Pokud je burčák průhledný či narezlý, je ředěný vodou. Starý nápoj, nebo vyrobený z jablek, je příliš tmavý až hnědý.
Vinaři sice burčák uchovávají v chladu, ale před prodejem ho nechávají na sluníčku ohřát, to prý chutná nejlépe.
Říká se, že burčák je tak zdravý, že ho máme vypít tolik, kolik máme krve v těle. Neberme to ovšem doslova.
Autor: Eva Ch.
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatby, firemní akce, grilování, garden párty?
Jste zaneprázněni? Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Užijte si oslavu bez práce a ušetřte svůj drahocenný čas!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty, zajistí dokonce pivní degustaci k pokrmům a odjíždí.
Kde hledat špičkové mistry kuchaře, cateringové služby a pestré kulinářské programy na firemní akce a večírky?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR. Bohatý výběr kulinářských programů, workshopů, kurzů vaření, kuchařská show, cateringů světových kuchyní, live cooking.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a kuchaře.
Užijte si oslavu se svými hosty!
ZADAT POPTÁVKU: ZDE
www.KuchariDoDomu.cz
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.