POMOCNÍK V DOMÁCNOSTI: JEDLÁ SODA – SODA BICARBONA – HYDROGENUHLIČITAN SODNÝ
Soda je bílý prášek se zásaditým Ph. Využívá se jako součást kypřících prášků do pečiva, do nápojů, při překyselení žaludku, tzv. pálení žáhy, ale také k bělení zubů, jako náplň do hasicích přístrojů a má i mnohé využití v domácnosti.
Pomůže nám v péči o tělo.
Chceme-li mít svěží dech, vykloktáme se směsí vody a půl lžičky sody, pak ústa vypláchneme vodou.
Zubní protézu nebo rovnátka vyčistíme roztokem dvou lžiček sody, kterou rozpustíme v šálku teplé vody.
Chybí–li nám deodorant, můžeme práškem potřít podpaží, neutralizuje tělesný pach.
Na pleť jako peeling si vyrobíme z dílu vody a tří dílů jedlé sody pastu, kterou můžeme denně aplikovat.
Úlevu od štípnutí poskytne pasta z jedlé soli, tou postižené místo potřeme.
3 díly sody a díl vody nám nahradí mýdlo.
Při koupeli nám zjemní pokožku, odstraní mastnotu a pot půl hrnku sody nasypané do lázně.
Hřebeny a kartáče vyčistíme teplou vodou, ve které jsme rozpustili lžičku sody.
Na ztvrdlé paty nám pomůže opět půl hrnku sody rozpuštěné v teplé vodě, pravidelná lázeň zbaví náš organismus překyselení.
Zdravé vlasy podpoří trocha sody s šamponem, vlasy omyjeme a důkladně propláchneme.
Lžička soli při vaření zeleniny uchová její barvu, v misce odstraní pach z lednice, vsypaná do bot zlikviduje jejich zápach.
Soda je nepostradatelná i při úklidu
Umyvadla a vany vyčistíme posypáním jejich povrchu sodou a houbičkou vydrhneme, stejně tak zbavíme skvrn i plastový nábytek.
Na znečištěné nebo připálené hrnce použijeme sodu, kterou nasypeme s práškem na nádobí do hrnce s vodou a odmočíme.
Jeden díl vody smíchaný s třemi díly sody nám vyčistí stříbrné předměty.
Čistou mikrovlnnou troubu budeme mít po jejím umytí houbičkou, na kterou jsme nasypali trochu sody
Kašička z vody a sody vyčistí mastné a zažloutlé skvrny na sporáku.
Připečené zbytky v troubě odstraníme posypáním sody na její dno a postříkáním vodou.
Na usazeniny od kávy a čaje stačí hubička posypaná sodou.
Na čistou podlahu použijeme půl hrnku sody do kýblu teplé vody.
Počmáraná zeď se dá vyčistit také pomocí sody na navlhčené houbičce.
Pračka se zbaví zápachu, přidáme-li půl hrnku sody na krátký prací program.
Prádlo bude čistší, když do praní přidáme půl hrnku sody, hodí se i na prádlo pro miminka, které bývá potřísněné různými ovocnými šťávami.
Pomocí sody a kartáče zmizí i mastné skvrny z betonových podlah garáže.
Autor: Eva Ch.
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.