Jak na nejlepší bramborovou kaši?
Jedním z mnoha způsobů kuchyňské úpravy brambor je bramborová kaše. Může být potěšením pro oči a mlsný jazýček a stane se z ní rázem neobyčejné jídlo.
Bramborová kaše – základní rodinný recept
Budete potřebovat:
• 1 kg oloupaných moučných brambor
• voda na vaření brambor
• 200 – 250 ml mléka
• 20 g másla
• 1 menší cibule
• sůl
• strouhaný muškátový oříšek
Postup:
Brambory si oloupeme, rozčtvrtíme a uvaříme v osolené vodě. Slijeme vodu a ještě horké brambory prolisujeme nebo rozmačkáme v hrnci. Potom pomalu vmícháme metličkou na sníh horké mléko a vločky másla. Kaši podle chuti osolíme a můžeme ještě ochutit strouhaným muškátovým oříškem.
Tipy, rady a rafinované obměny:
• Vyberte správné moučné brambory – varný typ C.
• Aby se kaše nelepila, brambory zbavte přebytečného škrobu. Oškrábané je několikrát propláchněte ve studené vodě.
• Pozor při vaření – nerozvařte brambory! Mohou být měkčí než jako na přílohu, ale nerozvařené – projeví se to na kvalitě kaše.
• Nespěchejte se šťoucháním. Nejlépe je uvařené brambory nechat chvíli odstát a odpočinout. Kaše bude mít lepší chuť.
• U másla je důležitá jeho kvalita. Rozhodně na něm nešetřete! Množství se řídí podle Vaší vlastní chuti.
• Nikdy nedávejte studené mléko! Mělo by být vždy teplé. Pokud kaši mixujete, vždy ho přidávejte postupně – kaše bude jemnější.
• Kaše bude ještě lepší chuti a výživnější, použijete-li místo mléka smetanu.
Jak zpestřit kaši?
Do rozšťouchané kaše přidáte 4 utřené stroužky česneku. Vyšlehejte ji dohladka a posypejte jarní cibulkou. Jindy zase můžete použít s čerstvě nakrájenými bylinkami. K oblíbeným variantám patří kaše s pokrájenou vařenou mrkví, nasekanou petrželkovou natí, se sterilovaným hráškem, smaženými kolečky cibule nebo strouhaným sýrem.
Jak využít zbytky kaše?
• Rozmícháte-li ve zbylé kaši zeleninový vývar, vykouzlíte jemnou a velmi chutnou polévku.
• Vmícháte-li do kaše mouku a vejce, můžete z těsta vypichovat noky nebo krokety a opéci je na rozehřátém tuku.
• Jako nápaditá příloha poslouží pusinky z bramborové kaše. Část kaše obarvíme špenátem, druhou část kečupem a třetí např. trochou kurkumy. Naplníme do zdobičky a nastříkáme na plech. Potřeme žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut.
Autor: Pavlína Ž.
TIP: Plánujete oslavu nebo firemní akci? Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, grilování? Nemáte čas? Objednejte si osobního šéfkuchaře!
Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze potřebný inventář a kompletně se o akci postará.
Čerstvé vaření a gurmánské zážitky bez práce. S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez pronájmu salónku, bez drahých alkoholických a nealkoholických nápojů. Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví při kulinářském show.
Záleží vám na úspěchu celé akce? Vyberte si svého mistra kuchaře nebo catering v seznamu: www.Kucharidodomu.cz.
Kuchaři do domu - je největší seznam osobních kuchařů a catering z celé ČR. K objednání na Vaše rodinné a firemní akce.
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.