Houby patří do samostatné skupiny organismů, dříve řazené k rostlinám. Každý, kdo je s oblibou řadí do svého jídelníčku, by měl vědět jak s nimi správně zacházet. Od samotného sbírání, až po správné uskladnění.
Samozřejmostí je sbírat houby pouze takové, které dobře známe a víme s jistotou, že jsou jedlé. Houby by při sběru neměly být poškozené, s počínající plísní. Sbíráme je nejlépe do košíku nebo vzdušné látkové tašky.
Nikdy houby nesbíráme do igelitového sáčku. Zapařením se v houbě tvoří jedovaté látky. Sbíráme jen takové množství, které jsme schopni zpracovat. Jelikož jsou houby důležitým zdrojem pro zvěř, měli bychom tedy být při sbírání hub ohleduplní k přírodě.
Na čištění hub používáme pouze lehce navlhlý hadřík, nebo štěteček, nikdy ne mokrou žínku. Houby snadno nasakují vodu. Krájíme je na menší kousky nebo tenké plátky.
Dříve se houby považovaly za „jídlo chudých″ nebo se jim také říkalo „maso lesa″ nahrazovaly tak většinu masitých jídel. Dnes je vaříme pro zpestření jídelníčku, k masitým pokrmům, do omáček, ale i polévek. Mají nízkou energetickou hodnotu podobně jako zelenina. Jsou bohaté na vitamíny a minerály.
Houby nás dokážou zasytit na poměrně dlouhou dobu a to proto, že trvá déle, než je naše tělo stráví. Právě proto se nedoporučuje jíst houby na noc.
Houby můžeme jíst v kombinaci s přílohami, jako jsou např. těstoviny, brambory, pečivo a zelenina. Naopak, naprosto nevhodné je kombinovat houby s čerstvým ovocem, obzvlášť s peckovinami a to ani před, ani po konzumaci hub.
Také bychom je neměli příliš zapíjet, hlavně ne alkoholem. Při jejich přípravě používáme spíše tuk rostlinného původu a to co v nejmenším množství.
Aby si houby zachovali světlou barvu, pokapeme je citronovou šťávou. Některé houbové pokrmy se dají ohřívat, ale jen v případě, pokud jsme je předtím měli uchované v chladničce.
Uskladňovat se houby mohou formou zamrazení, sušení nebo nakládání. Některé houby jsou dostupné celoročně v obchodech např. žampiony, hlíva ústřičná.
Sušené houby před přípravou jídla namáčíme do vody nebo mléka. Připravujeme-li pokrm, který budeme vařit delší dobu, namáčet je nemusíme. Ze sušených hub je možné nadrtit nebo umlít houbový prášek.
Zamrazujeme houby pouze čerstvé, nakrájené na malé kousky. Vložíme je do sáčku a vysajeme z něj vzduch. Zamrazovat můžeme také houby převařené v osolené vodě. Zmrazené houby jsou lépe stravitelné, než čerstvé. Nízkou teplotou se ničí právě ty látky, které způsobují nadýmání.
Chystáme-li se dát např. do polévky houby zamrazené, předem je nerozmrazujeme, vkládáme je do studené vody.
Tip: Nakládáme-li hříbky, pak tedy do oleje s bobkovým listem a jalovcem, čeká nás pikantní pochoutka.
Zdroj: Kuchařka, houby na všechny způsoby, Stanislava Koblihová
Tradiční řešení pro moderní život, Reader’s Digest
TIP:
Čeká vás příprava rodinné oslavy, jubilea, svatba, firemní akce, grilování, párty, teambuilding?
Potřebujete kuchaře nebo kompletní catering? Záleží Vám na úspěchu akce? Nenamáhejte se s přípravou oslavy! Nestresujte se!
Objednejte si osobního profesionálního kuchaře! Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy, klubu. Kuchař sestaví vaše oblíbené menu, nakoupí, přiveze inventář, navaří, naservíruje, uklidí kuchyň, pobaví hosty a odjíždí.
Kde hledat kuchaře nebo cateringové služby?
Objednejte na portálu Kuchaři do domu.cz - největší seznam osobních kuchařů a cateringových firem na objednání na Vaše akce. Celá ČR.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme ověřeným a spolehlivým mistrům kuchařům nebo firmám. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku.
ZADAT POPTÁVKU: ZDE - www.Kucharidodomu.cz
Zajistíme také prostory na vaši firemní akci nebo rodinnou oslavu.
Tipy a triky na grilování radí renomovaný šéfkuchař a gastromanažer Martin Bušek.
čtěte více...Dobrá chuť jídla je závislá na dobrém provaření jíšky. Doba vaření jíšky je minimálně 20 minut Teplou hotovou jíšku ředíme studenou vodou, studeným vývarem nebo mlékem. Kdy použijeme světlou nebo tmavou?
čtěte více...Luštěniny obsahují velké množství potřebných bílkovin a s výjimkou sóji a arašídu neobsahují téměř žádné tuky. Namáčení luštěnin je velmi důležité, namáčením se rozpouštějí rostlinné cukry, nedostatečně rozpuštěné cukry způsobují nadýmání.
čtěte více...K těm méně tradičním patří právě polévky rybí. Nejčastěji se v české kuchyni vaří polévky z ryb sladkovodních a to hlavně v období Vánoc. Ve specializovaných restauracích se nabízejí polévky z ryb mořských.
čtěte více...Chceme-li co nejchutnější maso, volíme maso z krocana jednoročního. Měl by mít šupinovitou, ale hebkou kůži na nohách s barvou kůže šedobílé. Na 1,5 kilogramu masa je třeba při pečení v troubě cca 60 minut.
čtěte více...První krok k výtečné rybí pochoutce je samotný nákup a příprava ryby. Jak poznat čerstvou rybu? Skladování, úprava rybího masa, příprava kapra, správné smažení kapra.
čtěte více...K přípravě většiny polévek ať hnědých, masových, ale i bílých, zeleninových nebo krémových používáme jak základní potraviny, tak vývary. Ty připravujeme z různých druhů potravin. Asi nejkvalitnější vývar je z hovězího masa.
čtěte více...Při přípravě omáček je třeba řada znalostí, aby měly vyváženou chuť ale i správnou hustotu. Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Dokonalou chuť získáme, máme-li předem připravený vývar (fond).
čtěte více...Před samotnou tepelnou úpravou masa je třeba jej důkladně připravit, aby maso mělo tu správnou chuť i konzistenci. Maso vždy krájíme přes vlákno.
Způsobu zpracování hub je mnoho. Někdo dává přednost sušení, nakládání do tuku nebo soli, sterilování v sladkokyselém nálevu, jiný je uchovává v mrazničce. Jak na to? Dozvíte se v článku.
čtěte více...Rýže je považována za hlavní potravinu poloviny světové populace. Je hlavním zdrojem energie a důležitým zdrojem bílkovin pro organismus. Více minerálů a vitamínů obsahuje rýže méně čištěná.
čtěte více...Receptů na perníčky je nepřeberné množství. Většina z nás se ale zdobení perníčků bojí, proto je raději nechává neozdobené. Zde jsou rady k cestě za krásnými a chutnými perníčky.
čtěte více...Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem. Na barvení vajíček lze použít také přírodní barviva. Zdobení, které ještě neznáte!
čtěte více...Velmi dobře lze zamrazit téměř všechny druhy pečiva. Jak nejlépe zamrazovat záleží na tom, zda zamrazujeme pečená nebo syrová těsta.
čtěte více...Cukroví upečené z kvalitního čerstvého, kvalitního másla je bez diskuzí to nejlepší. Aby i to doma upečené cukroví bylo tak jak má být, měli bychom se na jeho přípravu náležitě připravit.