Zajímavosti o našem novém partnerovi
Pivovar Ferdinand je česká společnost, bez zahraniční spoluúčasti. Vyrábí a prodává tradiční nepasterovaná piva, celkem sedm druhů, od nealkoholického, přes tmavé, kvasnicové až po ta speciální.
Historie pivovaru
Pivo se v Benešově vařilo odpradávna, přesné počátky však neznáme. Od konce 14. století vaření přešlo do rukou měšťanů, doposud bylo právem feudálním.
První písemné právo vařit pivo udělil Benešovským roku 1595 Archeb z Kunovic, to už se na Benešovsku pěstoval chmel.
Rozvoj pivovarnictví byl přerušen vpádem švédských vojsk do Benešova, k jeho obnově došlo pak až ve 2. polovině 19. století. Roku 1872 měšťané založili akciovou společnost, která následně založila sladovnu a tržnici na plodiny. Podniku se však nedařilo, a tak se v roce 1873 musela sladovna zmenšit a z její druhé poloviny se zřídil pivovar. I tak ale musel být celý závod prodán, jeho novým majitelem se roku 1887 stal František Ferdinand d´Este. Přestavby trvaly až do roku 1897, kdy byly položeny základy dnešního pivovaru.
Po přestavbě se vyrobilo ročně 50 – 60 tisíc hektolitrů piva, a to až do počátku 1. světové války. Pak pivovar přešel do rukou státu, následovala další rekonstrukce, produkce piva se zvýšila až na 80 tisíc hektolitrů ročně a do roku 1944 stoupla až na 120 tisíc hektolitrů ročně.
V poválečných letech výroba stagnovala.
V roce 1956 Benešovský pivovar začal spravovat národní podnik se sídlem ve Velkých Popovicích a jeho výsledky byly poměrně dobré.
Nová etapa nastala počátkem 90. let, společnosti se dařilo a jejich výrobky dosahovaly vysoké kvality.
V roce 1992 přinesla nová obchodní značka „Ferdinand“ rekord v ročním výstavu piva – 233 712 hektolitrů. Navíc 12% stupňové pivo Ferdinand obsadilo 2. místo v celostátní soutěži ČOI.
Následovaly další změny – roku 1994 se na trhu objevila 10% a 12% stupňová piva pod názvem „Staročeské pivo“, která doplnila tradičně vyráběná světlá a černá piva „Ferdinand“.
Roku 2004 se ze společnosti s ručením omezeným stala akciová společnost, která v současnosti vyrábí sedm druhů piv. Piva světlá, nealko, 10%, 11%, Max.12%, Tmavý ležák 11% a polotmavý ležák 13% - Sedm kulí a Světlý speciál 15% d´Este.
Mezi poslední novinky pivovaru patří pět pivních speciálů stáčených do třetinkových lahví. Tak se pivo dostane i do restaurací a kaváren, kde se běžně netočí. V těchto lahvích zakoupíme světlý speciál d´Este, Sedm kulí, Max 11%. tmavý ležák 11%, světlý ležák Premium – ten získal v říjnu 2015 ocenění „České chuťovky“.
Pivovar vyrobí ročně také téměř tisíc hektolitrů limo malina a oranž, které prodává v sudech a nealkoholické pivo v 0,5 lahvích. Součástí pivovaru je také humnová sladovna, ta vyprodukuje ročně 2 tisíce sladu.
Při výrobě piva se stále dodržují původní receptury vaření piva, základem je český slad vlastní výroby a žatecký chmel. Za pomoci klasické technologie spodním kvašením a dokvašováním v ležáckých sklepích, bez moderních metod výroby, bez ředění piva vodou na požadovanou stupňovitost. Mladé pivo se plní do ležáckých tanků, výčepní pivo ve sklepě odpočívá měsíc, ležák dva. Pak následuje filtrace, stáčení do sudů a lahví, při něm se provádí pasterizace - zvýšení teploty piva na 60 °C až 70 °C - tímto zvýšením dochází k ničení mikroorganismů, které by mohly pivo znehodnotit, a také ke zvýšení jeho trvanlivosti.
Pivovar úspěšně spolupracuje s německou firmou Weyermann, největším výrobcem speciálních sladů v Německu, prodává jim benešovský slad a Němci ho distribuují do Ameriky, kde po něm poptávka stále stoupá. Weyermann naopak dodává slad benešovskému pivovaru, který rozjel s menší marží distribuci i pro celé Čechy. Takže minipivovary a některé větší pivovary nemusejí pro slad jezdit až do Německa.
Pivovar dostává ocenění od roku 1999 pravidelně, výjimkou byl rok 2003 a 2007.
Roku 2015 získal ocenění „Top Delikates“ a ocenění „Sdružení přátel piva“ Světlý ležák 11% Max. Ocenění „Česká chuťovka“ si odnesla Polotmavá 13% Sedm kulí a ocenění „Sdružení přátel piva“ Polotmavá 13% Sedm Kulí.
A právě s tímto pivovarem podepsala společnost „Kuchaři do domu“ začátkem února smlouvu o vzájemné spolupráci, a tak si můžete při každé své objednávce pochutnat i na pivních specialitách „Ferdinand“!
Skutečně dobré jídlo a skutečné pivo k sobě prostě patří!
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Pivovar Ferdinand, Historie Pivovaru Benešov; www.kucharidodomu.cz; www.skutecnepivo.cz
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...