Poklesne výměr řepky o desítky tisíc hektarů? Zvětší se plochy na pěstování ovoce a zeleniny?
Ministerstvo zemědělství předložilo strategický a koncepční dokument s jasně definovanou vizí, podle které by naše republika měla být v roce 2030 soběstačná ve výrobě potravin z tuzemských zdrojů. Reaguje tak na změny klimatických podmínek (sucho, nedostatek vody, nebo naopak povodně, dále scelování pozemků, likvidace mezí a remízků, či odvodňování) a bezpečnostní strategické úkoly.
Podle nové strategie, kterou vláda schválila 2. 5. 2016, by se mělo například podstatně omezit pěstování řepky až o několik desítek tisíc hektarů a naopak rozšířit až trojnásobně pole se zeleninou, ovocné sady a pastviny pro zvířata. Měl by se naopak zvýšit chov prasnic, krav, kuřat na výkrm a slepic.
Měla by také poklesnout výměra obilovin (o 100 000 hektarů) a olejnin ( o 60 000 hektarů).
V roce 2030 bude v ochranném režimu proti erozi až 60 % zemědělské půdy, poroste produkce biopotravin a zvětší se plochy zaměřené na ekologické zemědělství. Poklesne například výměra obilovin, zvýší se pěstební plochy zeleniny, kuřat na výkrm bude o 50 milionů kusů více, koz o 13 000 kusů více.
Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky by chovatelé měli získat větší finanční podporu v národních dotacích i v evropském programu rozvoje venkova a nabýt jistoty, že jim stát v případě nouze pomůže.
V současnosti klesají výkupní ceny vepřového masa a mléka. Stále více dovážených produktů nutí chovatele snižovat počty stád, proto se řepka a obiloviny stávají důležitými tržními potravinami.
V posledních letech se zvyšuje výroba českého máku, ten nachází uplatnění na zahraničním trhu téměř v 90 %. Mák je tradiční českou plodinou s typickou chutí a vůní, s vysokým obsahem vápníku. Plochy na jeho pěstování vzrostly z méně než 10 000 hektarů na více než trojnásobek a produkce dosahuje téměř 30 000 tun, z toho jde na vývoz více než 85 % a z exportu roční tržba dosahuje více než 1 miliardu korun.
Dlouhodobou tradici má i pěstování cukrové řepy, které by ale mohl ohrozit dovoz levnějšího třtinového cukru a zvýšení náhradních sladidel.
Chmel patří mezi uznávané kvalitní české odrůdy, poslední dobou ale ztrácí na konkurenceschopnosti. Je třeba podporovat pěstitele a rozšiřovat plochy na jeho pěstování.
Ovoce a zelenina má v potravinovém řetězci významnou dietetickou roli, zájem domácích spotřebitelů o tuzemské produkty je velký. Hrozbou je ale mj. dovoz levnějších a kvalitních výrobků.
K nepříznivému cenovému vývoji přispívají v současnosti také přebytky na evropském trhu, které způsobilo ruské embargo na dovoz vybraných potravin.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Strategie resortu Ministerstva zemědělství České republiky s výhledem do roku 2030
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...