Letošní teplé počasí přeje vínu, dozrálo dříve. Mnozí se diví brzkému prodeji burčáku, spojují si totiž jeho výrobu s vinobraním. Letošní bobule jsou drobnější, zdravé, množství plodů je ale dostatečné.
Burčák je částečně zkvašený mošt z vinných hroznů, obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin s obsahem alkoholu okolo 1-7 %. Na trhu se prodává nejčastěji z bílých hroznů, ale i červený z modrých. Ten je ale spíše výjimečný.
Burčák se smí prodávat od začátku srpna až do konce listopadu. Toto ustanovení kritizuje evropská unie, jde prý o rozpor s pravidly volného obchodu.
Pravý burčák je vyroben výhradně z tuzemských hroznů. Ostatní výrobky musí být označeny titulem „částečně zkvašený hroznový mošt″. Z ovocných moštů byl na počátku srpna k dostání pouze tzv. višňák. Ten obsahuje množství antioxidantů, má tedy blahodárné účinky.
Před nepoctivci varuje Svaz vinařů, proto na kontroly vyrazili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Na výsledky je třeba si ale počkat, analýza trvá od čtyř do šesti týdnů. Pak se teprve prokáže, zda jde o tuzemské hrozny, což je podmínkou. Podvody se řeší ve správním řízení. Výše pokuty se řídí podle množství falšovaného nápoje, zda se podobných praktik prodejce dopustil i v minulosti, a podobně. Pokuta se pohybuje v tisícových částkách.
SZPI odebírá vzorky po celém území naší republiky. Inspektoři kontrolují dodržování hygienických předpisů v místě prodeje, doklady o původu burčáku, jeho správné označení. Cena za litr se pohybuje kolem šedesáti korun, ve městech může jít až o dvojnásobek.
Loni odebrali inspektoři 77 vzorků burčáku, z toho nevyhovělo devět. Obsahovaly větší obsah etanolu z přidaného cukru, vodu, nebo se nejednalo o tuzemské hrozny.
Od letošního srpna inspektoři zkontrolovali desítky prodejců a odebrali vzorky. Výsledky by měly být známy do čtyř týdnů.
Před nákupem burčák ochutnejte a přičichněte. Bublá? Cítíte hrozny? Není příliš sladký ani trpký? Pak je v pořádku.
Burčák z bílých hroznů má mléčnou až nažloutlou barvu, je hustý, mírně zkalený kvasinkami. Můžeme vidět stoupající bublinky, protože stále kvasí.
Pokud je burčák průhledný či narezlý, je ředěný vodou. Starý nápoj, nebo vyrobený z jablek, je příliš tmavý až hnědý.
Vinaři sice burčák uchovávají v chladu, ale před prodejem ho nechávají na sluníčku ohřát, to prý chutná nejlépe.
Říká se, že burčák je tak zdravý, že ho máme vypít tolik, kolik máme krve v těle. Neberme to ovšem doslova.
Autor: Eva Ch.
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...