Dne 16. 4. 2015 se konala v Poslanecké sněmovně prezentace SZPI na téma falšování potravin. Pořádala ji Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci se Zemědělským výborem a Ministerstvem zemědělství.
Jedná se o problém, na který doplácejí spotřebitelé, protože platí za něco, co neodpovídá dané kvalitě. Problém má i dopad na korektní podnikatelské prostředí, řekl ministr Marian Jurečka.
Hlavním tématem akce byla problematika falšování potravin a jeho negativní dopad na trh. Hovořilo se o riziku takovýchto potravin a jejich negativním dopadu na spotřebitele. Součástí akce byla i ochutnávka, při které mohli účastníci srovnat falšované a pravé potraviny.
V mnoha případech spotřebitel nepozná, že se jedná o podvod, proto je inspekce připravena využívat všech dostupných prostředků k odhalování podvodů.
Při falšování potravin nejde jen o to, okrádat spotřebitele, ale jedná se i o nekalou hospodářskou soutěž. Poctiví podnikatelé nemohou svými kvalitními výrobky konkurovat nepoctivcům a mnohdy krachují. Používání nepřiznaných náhražek vede ke snižování poptávky a tím ke snížení produkce některých potravin.
Právě tímto přidáváním dochází i k hromadným otravám, např. přidáním melaninu do mléčných výrobků, použitím anilinových barviv do olejů, náhrada různých ořechů za arašídy (riziko alergické reakce), nebo dokonce přidávání etylenglykolu do vína, kdy po konzumaci následovala smrt.
Snahu o vyřešení těchto problémů spustil případ nedeklarovaného výskytu koňského masa v masných výrobcích v roce 2015.
Kontroly SZPI zjistily, že u nás se nevyskytují podniky, které by měly svůj podnikatelský plán založený na falšování potravin.
Inspekce se už dlouho zaměřuje nejen na kontrolu bezpečnosti, ale i jakosti potravin. Má k dispozici vybavené laboratoře, kde se provádějí komplexní rozbory vín, ale i odhalování podvodů u čokolád, kakaa, ovocných výrobků atd. Ročně SZPI odebere přes čtyři tisíce druhů potravin a rozborů je několik stovek tisíc.
Mezi nejčastější falšování patří: ředění olivového oleje, přidávání drcených skořápek do kakaa, nedeklarované přibarvování těstovin a knedlíků, pozměněný původ ryb i vín. Do medu se přidává cukr nebo sirupy, v džemech se nedodržuje deklarovaný obsah ovoce, v rybách je více vody, přidané polyfosfáty nebo kyselina citronová.
SZPI se bude i nadále věnovat těmto problémům ve prospěch spotřebitelů i poctivých podnikatelů.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: tiskový mluvčí SZPI
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...