Podle směrnice 2003/89/ES měli provozovatelé potravinářských podniků povinnost informovat spotřebitele o alergenních složkách vyskytujících se pouze v balených potravinách. Dle nového nařízení EU č. 1169/2011 se povinnost rozšířila i na potraviny nebalené. Tuto informaci musejí poskytovat restaurace, kavárny, cukrárny, rychlá občerstvení, jídelny, menzy, atd. Povinnost je stanovena zákonem č. 139/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb. a nabývá účinnost dnem 1. ledna 2015.
Potravinové alergeny
Je stanovena povinnost poskytnout spotřebiteli veškeré informace o alergenech, které byly použity při výrobě pokrmu, ale i o těch, které se nacházejí ve výrobku v pozměněné formě.
Nejčastější příčina alergických reakcí je způsobena vejci, korýši, rybami, mlékem, obilovinami s lepkem/pšenice, žito, ječmen, oves, kamut-starodávný druh pšenice nedotčený moderními zemědělskými postupy, špalda/, ořechy-mandle, lískové, vlašské, pekanové, para, pistácie, makadamie/velmi chutné a hodnotné plody stálezelených až dvanáctimetrových stromů, rostoucích v Austrálii, Nové Kaledonii a Celebesu/ i arašídy. Dále hořčice, celer, sezamová semínka, měkkýši, vlčí bob-lze použít jako luštěninu, oxid siřičitý-je plyn vznikající hořením síry, zabraňuje hnědnutí potravin, rozšiřování plísní a bakteríí, užívá se i jako rostlinné bělidlo.
Poskytování informací o alergenech
V jídelníčku nebo na nabídkové tabuli je uvedena obecná informace, která upozorňuje na výskyt alergenů a na to, jakým způsobem se může spotřebitel dozvědět další podrobnosti. Například na vyžádání u obsluhy.
V nabídce pokrmu může být výčet alergenů uveden, není ale povinnost udávat seznam všech složek.
Pokud je alergenní látka uvedena přímo v názvu, např. Vepřové plátky na hořčici, není povinností provozovatele upozorňovat, že pokrm obsahuje hořčici.
Pokud tedy je seznam složek u pokrmů uveden, musí být odlišen např. jiným typem písma, barvou. Informace musí být přesné, snadno srozumitelné, nikoli zavádějící.
Do seznamu musí být zahrnuty i informace o alergenech, které jsou obsaženy v doplňkových součástech jídla a jsou podávány např. s kávou. Jde o nebalené potraviny, jako je sušenka, džem, dressing. Pokud tyto nejsou součástí pokrmu a jsou zabalené, informace o alergenních látkách musí být uvedeny na obale. Totéž se týká i nápojů, spadajících pod pokrmy. Sdělení musí být vždy aktuální.
Informace o výskytu alergenů při prodeji pokrmů prostřednictvím komunikačních prostředků
Podle článku 14 nařízení EU č. 1169/2011 musí být spotřebiteli podány informace o výskytu alergenních látek při prodeji potravin prostřednictvím webových stránek či telefonické objednávky před dokončením nákupu. Informace o alergenech použitých během přepravy musí být sděleny spotřebiteli v okamžiku doručení, i když byl seznámen před ukončením objednávky.
O výskytu alergenů mohou informovat webové stránky přímo u nabízeného produktu, nebo odkazovat na stránku, která udává přehled obsahovaných látek, či označit domovskou stránku restaurace.
Objednání pokrmu
Je-li pokrm objednán telefonicky, spotřebitel musí mít před dokončením objednávky možnost být informován o obsahu konkrétních alergenů nebo mu je doporučen odkaz, kde takové informace získat.
Důležitým zdrojem pro poskytování informací o alergenech v potravinách jsou ty informace, z kterých byly pokrmy připraveny. Povinností dodavatele je poskytnout poučení formou deklarace na obale nebo v průvodních dokladech tak, aby byly zpřístupněny každému spotřebiteli. Je dobré provádět kontrolu i u výrobku, který odebíráme pravidelně, protože může dojít ke změně složení či nezáměrnému výskytu alergenů.
Alergenní látky a produkty ve výrobním procesu
Každý provozovatel by měl mít stanoven a zdokumentován systém sledování alergenů od přípravy pokrmu až k podání spotřebiteli a postupy průběžně aktualizovat. Rovněž je nutná bezpečnost potravin, nesmí dojít ke kontaminaci, proto je nezbytné čištění výrobních zařízení, ploch, popř. vyčlenit samostatné pracovní úseky.
I přes veškerá bezpečnostní opatření nejde někdy kontaminaci zabránit, v tomto případě by měl provozovatel spotřebitele na riziko upozornit.
Autor: Eva Ch
Zdroj: SZPI-Informace o alergenech ve společném stravování.pdf(162KB), ze dne 31. 12. 2014
http://www.foodnet.cz/polozka/?jmeno=Stanovisko+SZPI+-+Nov%C3%A1+povinnost+provozovatel%C5%AF+za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+spole%C4%8Dn%C3%A9ho+stravov%C3%A1n%C3%AD+poskytovat+informace+o+alergenn%C3%ADch+slo%C5%BEk%C3%A1ch&id=37324
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...