Kuchaři do domu
Největší seznam osobních kuchařů a firem k pronajmutí na Vaše akce
Jsme členy Hospodářské komory.
AKC ČR AKC ČR a WACS

Potraviny mohou i zabíjet


Ilustrační fotografie

KTERÉ POTRAVINY MOHOU BÝT NEBEZPEČNÉ?

Nebezpečné potraviny, které obsahují škodlivé viry, bakterie, parazity nebo chemické substance, způsobují množství zdravotních problémů. Jde až o dvě stě nemocí akutních i chronických, od průjmů až k rakovině.

Roku 2013 zemřelo u nás 247 lidí na střevní infekce způsobenou kontaminovanými potravinami.
Kontaminace potravin je způsob znečištění, kdy se mění zdravotní nezávadnost a pak může docházet k alimentárnímu onemocnění: z pohledu epidemiologie a infekčního lékařství. Mezi nejznámější patří úplavice, salmonea, listerióza.  Z hlediska gastroenterologického jde o onemocněné trávicího traktu, postižena mohou být i játra.

Před dvěma lety bylo u nás zaznamenáno 45 548 onemocnění infekční nákazou, z toho 17 000 lidí bylo hospitalizováno a zemřelo 247. Jednalo se převážně o seniory.
Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví uvedla, že požívání kontaminovaných potravin může mít velmi vážné následky, mnohé z nich mohou být dlouhodobé, jako selhání jater či ledvin, poruchy mozkové nebo nervové, ale i sepse. Mnohdy dochází i k úmrtí.
Příznaky se mohou objevit za hodinu, ale také až za několik týdnů od požití závadné potraviny nebo vody. Dochází k nevolnosti, zvracení, průjmu nebo křečím.

Jak se chránit proti znečištění potravin?
Nutno udržovat čistotu. Dříve než začneme s potravinami pracovat, musíme si umýt ruce, popř. dezinfikovat pracovní plochy.
Máme oddělené syrové potraviny od vařených.
Produkt vaříme důkladně, zvláště maso, drůbež, vejce a mořské plody. Polévky nebo omáčky necháme projít varem, aby uvnitř pokrmu bylo dosaženo 70°C.

Dbáme na správné uskladnění. Vařená jídla by neměla zůstat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny – i z ledničky by se měly brzy zkonzumovat. Rozmrazovat bychom měli pozvolna v ledničce, nikoli při pokojové teplotě.

Pravidelně by se měly měnit utěrky, je vhodné používat jednorázové papírové.
Pozor na hmyz a hlodavce, kteří mohou být zdrojem patogenních bakterií.

Voda k přípravě pokrmů musí být nezávadná, potraviny nezkažené, čerstvé. Pokud chceme jíst zeleninu a ovoce v syrovém stavu, omýváme je zvlášť.

Bakterie se mohou dostat ze syrových potravin na nekontaminované několika způsoby. Šťáva nebo krev ze syrového masa se dostane na ostatní potraviny v tašce, pokud maso není řádně zabalené. Nebo k nákaze dojde přes pracovní plochu, prkénko na krájení, utěrku, špinavé ruce. Důsledkem pak může být přemnožení patogenních bakterií a následné onemocnění.

Lidé trpící lehkou otravou jídlem se většinou léčí doma, bez pomoci lékaře. Vážnější příznaky - teplota nad 38°C, zvracení a tím ztráta tekutin se musí konzultovat s lékařem. Zvláště děti by měly lékaře vyhledat vždy. Těžký průběh otravou jídlem je nejzásadnější u novorozenců, kojenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Česko posílilo od letošního roku kontroly ve stravovacích provozech, kterých je více než 70 000. Kontroly provádějí hygienici, Státní veterinární správa i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Kontaminované potraviny se objevují nejen u nás, ale i ve světě, zvláště pak v rozvojových zemích.
Roku 2012 Evropská unie ohlásila přes 310 000 bakteriálních onemocnění způsobené potravinami. Celosvětově tyto nemoci způsobují 2,2 úmrtí za rok, jedná se zvláště o průjmy, jak uvedla Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v Praze.
Proto letošní Světový den zdraví, který se konal 7. 4., probíhal pod heslem Bezpečné potraviny z farmy až na stůl.

Autor: Eva Ch.
Zdroj: Ministerstvo  zdravotnictví, Wikipedie

Ostatní

Hostinec a penzion V Holi

Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.

čtěte více...

Recenze: Firemní grilování s ověřenými Kuchaři do domu

Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.

čtěte více...

Penzion Matula v Krkonoších: Relaxační teambuildingy a workshopy vaření

Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.

čtěte více...

Online kurz vaření 3 chodového menu: Vařte společně s TOP šéfkuchařem!  

Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.

čtěte více...

4 online kurzy vaření: Vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem!

Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.

čtěte více...

3 online kurzy vaření: asijská, italská, 4 evropské kuchyně

Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.

čtěte více...

Online kurz s králem sushi! Vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu

Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.

čtěte více...

Doučování Liberec: Český jazyk ZŠ

Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.

čtěte více...

Pěkná reference: Rozlučka se svobodou s Kuchaři do domu

Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
 

čtěte více...

Krásná reference zákazníka na kulinářské služby je ta nejlepší odměna. Přečtěte si ji!

Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
 

čtěte více...

Zábavný relaxační kurz vaření na chatě: Vyberte si osobního lektora vaření

Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.

čtěte více...

Relaxační víkendy s Kuchaři do domu

Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.

čtěte více...

Catering na míru: Čerstvá kvalitní strava i diety do domu a kanceláří

Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!

čtěte více...

Reference zákazníka: Kurzy vaření mezinárodních kuchyní s kuchaři do domu

Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.

čtěte více...
Více z kategorie aktuality naleznete ZDE