Kupujeme kvalitní výrobky? Jakost těchto výrobků je ovlivňována několika činiteli.
Faktor senzorický – jde o chuť, barvu, vůni, vzhled po nakrojení.
Technický – schopnost masa vázat vodu, stav tuku a bílkovin, obsah pojivové tkáně.
Masné výrobky dělíme podle vyhlášky Mze č. 326/2001 na:
trvanlivě tepelně opracované – selský a turistický salám, vysočina
tepelně opracované – párky, šunka, měkké salámy
konzervy – hovězí a vepřové maso ve vlastní šťávě, pomazánky
polokonzervy – utopenci, párky
kuchyňský masný výrobek – směsi mas po tepelné úpravě
masný polotovar – mletá a výseková masa
trvanlivé tepelně neopracované výrobky – dovozové nasolené maso
trvanlivé fermentované (fermentace - kvas, je látková přeměna pomocí enzymů mikroorganismů, kdy probíhá přeměna organických látek, sacharidů, na látky energeticky chudší) paprikáš, herkules, dunajská klobása
Šunka je tepelně opracovaná minimálně deset minut při teplotě 70°C, rozdělujeme ji do 3 skupin podle obsahu svalových bílkovin.
Nejvyšší jakost obsahuje nejméně 16 hm. % čistých svalových bílkovin, je bez obsahu barviv, škrobu a vlákniny. Má pevnou konzistenci, lahodnou chuť a vůni, popřípadě menší množstvím tuku. Výběrová má 13 hm. % a standardní 10 hm. %. Pokud je množství hm. % menší, nejde o šunku.
Špekáčky musí být tepelně opracované stejně jako šunka. K výrobě se používá vepřové, hovězí a telecí maso, nejméně 40% a tuku maximálně 45%. Musí být pružné, barva masa narůžovělá, po ohřátí křehké.
Vysočina je trvanlivý tepelně opracovaný výrobek, připravený stejně jako předešlé dva výrobky. Navíc musí při procesu zrání poklesnout množství vody na minimálně 0,93, což ovlivňuje schopnost množení mikroorganismů. Čím je aktivita vody nižší, tím je nižší i schopnost škodlivých organismů přežít. Minimální trvanlivost salámu je 21 dní při +20 °C.
K výrobě se používá hovězí nebo vepřové maso, povoleno není drůbeží, vláknina, rostlinné a živočišné bílkoviny. Tuku je maximálně 50%, obsah čistých svalových bílkovin nejméně 13%. Musí být tužší, tmavě růžové barvy, přiměřeně slaný a kořeněný.
Při koupi výrobku je třeba si přečíst jeho složení, kolik kterých látek výrobek obsahuje.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce 10.5.2013
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...