Vejce slaví svůj svátek dne 9. října. Mezinárodní den vajec patří každým rokem druhému říjnovému pátku již od roku 1996. Tento den byl vyhlášen na konferenci ve Vídni jako International Egg Commission (IEC).
Vejce si bezesporu svůj svátek zaslouží. Jedná se o universální potravinu, která je při vaření nepostradatelná. Obsahují řadu plnohodnotných bílkovin, nezbytných vitamínů i minerálů.
Podle statistiky jich průměrný Čech spotřebuje ročně okolo 240 kusů.
Státní veterinární správa dohlíží na zdraví drůbeže a nezávadnost konzumních vajec, protože právě jejich spotřebou hrozí onemocnění salmonelózou. Výskyt salmonel v chovech je u nás kontrolován v rámci Národního programu tlumení salmonel, které bylo zavedeno roku 2007. Program zaměřený na prevenci zavlečení tohoto onemocnění do chovu zahrnuje i povinné očkování proti této chorobě a pravidelné odebírání vzorků trusu. Právě díky těmto stálým a důsledným kontrolám se podařilo od roku 2007 snížit procento hejn pozitivních na salmonelu více než desetinásobně, to je až na 1,4 % pozitivních hejn. Nemalou zásluhu na tomto zlepšení mají i sami chovatelé, kteří díky zodpovědnému přístupu produkují zdravotně nezávadné potraviny. Tyto náročné programy jsou možné právě díky vzájemné spolupráci veterinárního dozoru s chovateli, za finanční podpory Ministerstva zemědělství.
Z našich chovů dnes vymizely nebezpečné nákazy, jako je avirální influenza, neboli ptačí chřipka a pseudomor drůbeže. Riziko nákazy však stále hrozí. Poslední případy ptačí chřipky byly v Evropě zaznamenány počátkem léta, a to v Německu. S podzimní migrací ptáků riziko nákazy ještě poroste a nelze ho podceňovat. Chovy nosnic jsou pravidelně očkovány proti pseudomoru, ale brojleři a malochovy jsou nevakcinované.
Riziko nákazy představují také volně žijící ptáci, u kterých je virus pseudomoru přítomen. V letech 2012 - 2013 byly právě u nich dva typy tohoto viru identifikovány.
Naší prioritou je zachování zdravých chovů a dobrých nákazových statusů. V případě onemocnění by došlo k výraznému omezení obchodu a ekonomickým ztrátám chovatelů.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Tiskový mluvčí SVS
TIP: Plánujete rodinnou oslavu nebo firemní akci? Narozeniny, jubileum, svatbu, párty, garden párty, firemní akci, grilování? Jste zaneprázdněni? Záleží vám na úspěchu celé akce? Objednejte si profesionálního kuchaře!
KUCHAŘI DO DOMU - je největší online seznam osobních kuchařů a catering na míru - k objednání na akce - rodinné i firemní! Celá ČR.
Profesionální kuchař se kompletně o akci postará! Kuchař nakoupí, navaří, naservíruje, uklidí kuchyni a odjíždí. Pobaví hosty při kulinářském show.
Přijede za Vámi - domů, zahradu, na chatu, do sídla firmy, klubu, pronajatých prostor. Přiveze potřebný inventář.
Čerstvé vaření a gurmánské zážitky.
S kuchaři do domu se oslava vyplatí! V soukromí, v pohodlí, bez práce, bez pronájmu salónku a drahých alkoholických a nealkoholických nápojů.
Jak objednat kuchaře na oslavu nebo catering?
Vaši poptávku pošleme více kuchařům. Sami si vyberete nejlepší nabídku menu, cenovou nabídku a sympatického profesionálního kuchaře.
Zadejte ZDARMA POPTÁVKU: ZDE
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...