Pravidelné kontroly státní veterinární správy probíhají i na farmářských trzích.
Zde je několik výsledků za poslední dva roky.
Roku 2013 inspektoři provedli na trzích 398 kontrol a výsledek nebyl uspokojivý, závada byla zjištěna u jedné třetiny z nich. Nejvíce pochybení se vyskytlo u balení a označení potravin, nedostatky se objevily u skladování, ochrany před znečištěním, dále to byly nevhodné prostory ke skladování, špatné zásobování pitnou vodou, prošlé potraviny a špatná osobní hygiena prodávajících.
V roce 2014 byly kontroly ještě navýšeny na 473 a počet nedostatků se naopak snížil asi o jednu třetinu. Závady se opět vyskytly na balení potravin, skladování, ochraně před kontaminací, osobní hygieně, dále se jednalo o prošlé potraviny nebo nevhodné obaly.
I v letošním roce bude SVS důsledně kontrolovat provozovatele, aby spořitelé byli co nejvíce chráněni.
SVS vypracovala tržní řád tzv. Desatero
1. Chovatelé mohou prodávat své domácí produkty pouze v případě, že maso z drůbeže a králíků je vykucháno, králík musí mít hlavu. Skladování je maximálně při 10°C, s čitelným označením, že nebylo veterinárně vyšetřeno a to maximálně 10 kusů týdně.
Vajec smí být prodáno 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli, musí být označená s minimální trvanlivostí.
Syrové mléko nebo smetana se smí prodávat v prodejním automatu, který je registrován u KVS.
Včelí produkty musí mít označení, odkud pocházejí, u medu je nutná hmotnost a druh.
2. Nesmí se prodávat maso z domácí porážky, která byla provedena v hospodářství, mimo králíky a drůbež.
3. Prodejci musí mít své potraviny i suroviny živočišného původu získány v registrovaném podniku a udržovat správnou teplotu při jejich skladování:
skopové, vepřové, hovězí při 7°C
králičí a drůbeží maso při 4°C
vejce 5 – 18 °C
vnitřnosti 3°C
mléčné výrobky jiné než sušené a sterilované 4 - 8 °C
ryby 0 °C
4. Všechny výrobky musí být zřetelně označené, název, množství, datum použitelnosti.
5. Slovo „domácí″ je v označení nepřípustné.
6. Nelze prodávat prošlé produkty.
7. Potraviny musí být chráněny před znečištěním a teplem.
8. Všechny předměty, které přijdou s potravinami do styku, musí být čisté, nekontaminované.
9. Prodávající musí být držitelem zdravotního průkazu a musí dodržovat osobní hygienu.
10. V prostoru, kde se nacházejí potraviny, se nesmí hromadit žádné odpady, aby nedošlo k nákaze.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Tiskový mluvčí SVS 2015-03-05
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...