Nová vyhláška o nápojích mění některá označení piva, respektuje tak měnící se druhy zlatavého moku a reaguje na nové druhy hlavně u menších pivovarů. (Nová vyhláška například určuje, že k výrobě 1 000 litrů medoviny je nutno použít nejméně 280 kilogramů včelího medu, doposud se vyráběla ve zvoleném poměru vody a cukru, nejčastěji to byl roztok s cukernatostí 20-30%).
Ministr zemědělství Martin Jurečka uvedl, že v novele zůstane zachováno zažité členění piv na skupiny. Název „ležák“ tedy nezmizí, jak spekulovala některá media.
Označení výčepní pivo se bude i nadále týkat piv sedmi a desetistupňových.
Tradiční česká piva - spodně kvašená – plzeňského typu, o 11 až 12 % stupňovitosti zůstanou označena jako ležák, ve vyhlášce bude jen doplněno, že ležák musí být spodně kvašené pivo.
Novinkou je kategorie svrchně kvašených piv o 11 až 12% stupňovitosti, která budou nově označována jako „plná piva“. Jedná se asi o 3 % celkové výroby v naší republice.
Jako „silná piva“ se budou nově označovat piva speciální, tedy o síle 13 % a více.
Další novinkou je možnost označit pivo tzv. pivním stylem. Jednalo by se např. o ALE, stout, APA, porter, IPA. Tento styl vyjadřuje složení piva a způsob výroby, který dodržuje postupy v tradičních oblastech výroby.
Menší pivovary změnu vítají, současné označení je dosud svazovalo. Návrh vyhlášky projedná Legislativní rada vlády, pak jej čeká ještě tříměsíční notifikace v Bruselu. Vyhláška by tak začala platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů, výrobci budou mít tudíž dostatek času připravit se na nadcházející změny v označení piva, stejně jako v možnosti doprodeje výrobků.
Pokud by došlo ke změnám, pivovary by musely uspořádat osvětovou kampaň a konzumenty poučit o druzích zlatavého moku. Lahve by musely nést řádné označení obsahu alkoholu pouze u nízkoalkoholických piv, označení stupňů piva by bylo dobrovolné.
Co vlastně ležák je? Jedná se o druh piva spodně kvašeného, stabilizovaného při nízkých teplotách. Po kvašení leží měsíc i déle, odtud označení „ležák.“ Ve světě je označováno jako „lager“ - z německého „uskladnění.“Jeho stupňovitost je od 8° do 17°.
K nejvíce konzumovaným pivům ve světě patří světlý ležák, ten je také komerčně dostupný.
Mezi různé styly ležáku patří například plzeňský typ, nebo německý Bock. Za černé ležáky je označován například Dunkel nebo nejtmavší Schwarzbier.
Autor: Eva Ch.
Zdroj: Wikipedie, Tiskový mluvčí MZ
Hostinec a penzion V Holi se nachází v Průhonicích, v atraktivní lokalitě Prahy. Hostinec s ubytováním provozuje špičkový známý šéfkuchař a bývalý gastromanažer několika pražských restaurací - Ondřej Koubek.
čtěte více...Čtete recenze? Jsme blázni do vaření a gastronomie. Spolupracujeme již 7 let s ověřenými renomovanými šéfkuchaři, kteří svou práci milují. Lásku k vaření a gastronomii zcela předávají svým zákazníkům. Přečtěte si recenzi zákazníka.
čtěte více...Užijte si v Penzionu Matula relaxační teambuilding nebo workshop vaření pod vedením renomovaného šéfkuchaře Martina Bezchleby. S ubytováním, restaurací s domácí kuchyní, barem, grilováním na terase a relaxem v krkonošské přírodě.
čtěte více...Naučte se vařit jako šéfkuchař. Vařte 3 chodové menu na online kurzu vaření v přímém přenosu s TOP šéfkuchařem. Stačí se jen online připojit. Suroviny si sami běžně nakoupíte. Šéfkuchař vaří s vámi, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti.
čtěte více...Užijte si online kurz vaření v přímém přenosu s šéfkuchařem. Vaří s vámi, radí, odpovídá na dotazy a vypráví zajímavosti. Vyberte si ze 4 druhů oblíbených mezinárodních kuchyní. Kulinářský teambuilding pro firmy i veřejnost.
čtěte více...Kulinářský temabuilding bude! Nudíte se doma? Rádi vaříte? Vyberte si a užijte online kurz vaření s certifikovaným šéfkuchařem. Vyberte si svou oblíbenou kuchyni.
čtěte více...Plánujete teambuilding nebo firemní večírek v době koronaviru? Na online kurzu s králem sushi si užijte vaření s šéfkuchařem v přímém přenosu. Naučíte se přípravě sushi.
čtěte více...Hledáte doučování pro vaše dítě? Kontaktujte nás! Poskytujeme individuální doučování českého jazyka v Liberci. Rádi doučíme český jazyk ZŠ.
čtěte více...Krásné reference zákazníků na službu Kuchaři do domu nás vždy těší. Pěkná reference, rozlučka se svobodou je dalším potvrzením kvalitních služeb. Sympatický špičkový šéfkuchař pan Procházka je naprosto úžasný.
Nadšení zákazníci jsou nejlepší referencí na kulinářské služby Kuchaři do domu a firem. Spolupracujeme nejen s ověřenými vysoce profesionálními kuchaři a lektory vaření, ale zároveň se sympatickými šéfkuchaři, kteří mají hezké chování k zákazníkům a příjemné vystupování.
Rádi vaříte a učíte se novým věcem? Speciality mezinárodních kuchyní? Vařte společně s kuchařem domu a svými přáteli a užijte si zábavný relaxační kurz vaření na chatě. Parta přátel na vámi vybrané chatě vaří společně s šéfkuchařem.
čtěte více...Milujte výborné jídlo? Jste unaveni po náročném týdnu? Relaxujte s osobním kuchařem, s Kuchaři do domu! Užijete si jednodenní kurz nebo víkend na chatě plný relaxace, zábavy, výborného jídla a sebevzdělávání v gastronomii.
čtěte více...Máte chuť na něco výborného? Řešíte speciální diety, kvalitní čerstvou stravu? Nemáte čas vařit? Využijte služby ověřených osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu! Vyberte si osobního kuchaře a catering!
čtěte více...Certifikované lektory vaření mezinárodních kuchyní si můžete vybrat a objednat v seznamu osobních šéfkuchařů Kuchaři do domu.cz. Kurzy vaření, lekce vaření probíhají přímo u zákazníka nebo gastrostudiu.
čtěte více...